Polecam też inne przepisy na pasty do pieczywa: Składniki na Pastę do pieczywa ze szprotek i jajka szproty podwędzane w oleju (1/2 puszki o poj. 170 g) 2 jajka ugotowane na twardo szczypiorek z cebulką + do posypania pieprz 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka jogurtu greckiego 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie) Jajka ugotowane wcześniej na twardo obieramy ze skorupek i rozdrabniamy widelcem, dodajemy szprotki z puszki (nie musimy za bardzo ich odsączać z oleju), które również dusimy widelcem, wsypujemy posiekany szczypiorek wraz z cebulką, doprawiamy pieprzem, dodajemy majonez, musztardę i jogurt. Ta pasta do pieczywa jest prosta, do tego pyszna, aby ją przygotować nie potrzebujemy krajalnicy, ani szatkownicy aby posiekać składniki, szprotki i jajka rozdrabniamy jedynie widelcem, nożem siekamy jedynie szczypiorek. Zrobiłam pastę do pieczywa ze szprotek i jajka, wykorzystałam tę pastę również jako nadzienie do tortilli. Ostatnio naszła mnie ochota na wędzone szprotki w oleju, kupiłam kilka puszek i wymyślałam co chwilę jakieś nowe przepisy ze szprotkami.