Składniki: Krem do kremówki wersja I: - 3 szklanki mleka (750 ml) - 300 g masła (można zmniejszyć do 200 g) - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią - 4 czubate łyżki mąki pszennej (80 g) - 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (80 g) - 2 żółtka jaj Krem do kremówki wersja II (dla zabieganych): - 2 budynie o smaku waniliowym (bez cukru) - 4 łyżki cukru (można dać ciut więcej w zależności od upodobań) - 750 ml mleka - 200 g miękkiego masła Następnie na masie rozsmarowujemy (na całości lub tak jak u mnie tylko w niektórych miejscach) nadzienie wiśniowe lub zamiennie: dżem, marmoladę lub wiśnie ze słoika (te należy lekko wcisnąć w krem). Dodatkowo: - groszek ptysiowy Brześć - kilka łyżek nadzienia wiśniowego lub zamiennie dobrej jakości dżem wiśniowy, marmolada lub wiśnie ze słoika - cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Spód tortownicy (23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. To kto się skusi na taką prosta kremówkę z wiśniowym akcentem na groszku ptysiowym? Kremówka bez pieczenia z wiśniowym akcentem To jedno z łatwiejszych ciast bez pieczenia. Pierwsza – nasz krem przygotowujemy od podstaw, w drugiej korzystamy z gotowych budyniów. Oczywiście możecie tu zamiennie użyć dżemu, marmolady czy też wiśni ze słoika (owoce należy wcisnąć w krem). Teraz przygotowujemy krem do kremówki: W wersji pierwszej przygotowujemy masę od podstaw. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia na minimum 3-4 godziny. Gotową masę wykładamy na spód z groszku ptysiowego. Miękkie masło utrzeć mikserem na puch, a następnie dodawać po jednej łyżce wystudzonego budyniu (cały czas miksując). Na wierzch wykładamy groszek ptysiowy, lekko dociskając go do naszej masy. Naszą mieszankę dodajemy do gotującego się mleka i szybko mieszamy całość, aby nie powstały grudki.