Składniki: 200-300 g dużych, surowych krewetek 1 łyżka skórki otartej z cytryny 1 łyżka soku z cytryny 4 ząbki czosnku 1 suszona papryczka chili (opcjonalnie) 3 łyżki oleju 2 łyżki masła 1/3 szklanki wytrawnego wina 1 szklanka ryżu 3 łyżki siekanej natki pietruszki Krewetki z ryżem najpierw macerowane są w prostej zaprawie z czosnku, skórki z cytryny i oleju. Krewetki z ryżem to danie absolutnie warte uwagi ze względu na sposób przygotowania krewetek: najpierw są marynowane, a potem duszone na ryżu. Łatwe Liczba porcji: 2 Ważna jest nazwa potrawy: krewetki z ryżem – nie ryż z krewetkami. Następnie połóż na nim krewetki, przykryj, zwiększ nieco ogień, żeby ryż zaczął parować i duś 3-4 minuty aż krewetki zrobią się różowe. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju, dodaj dwie łyżki masła, a gdy zapieni się, wrzuć na tłuszcz drobno posiekany czosnek. Polecamy też przepis na pyszne spaghetti z krewetki w sosie maślanym. Dodaj do nich łyżkę oleju, łyżkę skórki z cytryny, papryczkę chili i wymieszaj. My zrobiliśmy krewetki z ryżem czerwonym, bo jest i ładny i zdrowy. I jeszcze jedna uwaga: w oryginalnym przepisie bazę dania stanowi makaron orzo – śliczny, delikatny makaron w kształcie ryżu. Gotowe, możesz podać krewetki z ryżem. 2 ząbki czosnku zetrzyj na tarce lub przepuść przez praskę. Zapamiętajcie tę marynatę i wykorzystajcie do przygotowania samych krewetek, smażonych np. na maśle. Zdejmij pokrywkę, posyp siekaną pietruszką, skrop sokiem z cytryny.