Gdy macie już smaczne śledzie w oleju, wtedy możecie przygotować inne przepisy na śledzie: Śledzie w cytrusowej marynacie Śledzie wigilijne z marynowanymi grzybami Wigilijne Śledzie z marynowanymi warzywami śledzie po sułtańsku. Przygotowanie Śledzi w oleju: Jeśli kupujemy śledzie z dużych pojemników w słonej zalewie to filety śledziowe (płaty śledziowe) płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie wkładamy do miski i moczymy w zimnej wodzie lub w mleku. Śledzie w oleju są w naszych wspomnieniach najbardziej znanymi śledziami, jakie przygotowywało się na Wigilię, Nowy Rok i Święta, według mnie to chyba najbardziej popularny w Polsce przepis na śledzie. Śledzie w musztardowym sosie z koperkiem Śledzie w pikantnej salsie Śledzie w oleju. I właśnie śledzie w oleju to podstawowy przepis na śledzie, z którego Piotrek wyczarowuje wszystkie inne przepisy na bazie tej ryby. Składniki na Śledzie w oleju, mała porcja 3 płaty śledziowe 2 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżka – czarny i czerwony pieprz ziarnisty lub mieszanka kolorowego pieprzu około 250 ml oleju