Czekoladowy pudding z tapioki z musem mango

Dorota
Desery
24.02.2020 18:48
Czekoladowy pudding z tapioki z musem mango

Tapioka jest bezglutenowa, lekkostrawna i hipoalergiczna – z tego względu stanowi cenny składnik osób na diecie bezglutenowej, ale nie tylko – jest pyszna, ma świetną konsystencję i posiada wiele cennych minerałów oraz sporą ilość witaminy A. Zawiera ona dużo ilość węglowodanów i niewiele białka oraz błonnika, dzięki czemu jest lekkostrawna, a ze względu na zawartość skrobii opornej, tapioka wykazuje działanie prebiotyczne – jest więc wskazana dla osób cierpiących na dolegliwości żołądkowo – jelitowe. Składniki (2 porcje): 400 ml mleka kokosowego 1/4 szklanki szklanki tapioki 1,5 łyżki erytrolu lub 1,5 łyżki syropu klonowego 3 kostki gorzkiej czekolady 1 mango świeża mięta, pestki granata (do ozdoby) Przygotowanie: W garnku zagotowujemy mleko kokosowe. Wytwarza się z niej mąkę (która świetnie zastępuje skrobię ziemniaczaną!) albo właśnie tapiokę – ta występuje w wersji drobnej lub nieco większej kaszki. Jak przygotować czekoladowy pudding z tapioki z musem mango – czyli pyszny deser w pucharku? Ten czekoladowy pudding z tapioki z musem mango jest doskonale kremowy i wyważony w smaku. Trzeba ją dość długo gotować, przez co często o niej zapominam, ale warto przygotować z niej deser i schłodzić go w lodówce. Właściwości i zastosowanie Tapioka to kasza wytwarzana z manioku – takiej egzotycznej rośliny, która rośnie w Ameryce Południowej. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20-25 minut (drobne kuleczki tapioki) i ok. 40-45 minut (większe kuleczki).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/czekoladowy-pudding-z-tapioki-z-musem-mango/