Przepis na Krokiety ziemniaczane z papryką i cebulą: Składniki na ok. 10 szt. krokietów ziemniaczanych z papryką 6 dużych ziemniaków 1 jajko 1 papryka czerwona 1 cebula 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej sól i zmielony biały pieprz kaszka kukurydziana lub bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Na łyżce oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy pokrojoną paprykę i chwilkę dusimy, papryka ma stracić swoją surową postać, studzimy. Krokiety ziemniaczane z papryką i cebulą, przygotowuję gdy zostanie mi więcej ziemniaków z dnia poprzedniego. Smażymy partiami na rozgrzanym oleju, na małym ogniu aż z każdej strony panierka stanie się złota. Kiedy ziemniaki są miękkie, odlewamy wodę i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę, dodajemy paprykę z cebulką, dodajemy jajko, oba rodzaje mąki. Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie) Krokiety o smaku ruskich pierogów Krokiety z kapustą i grzybami Z przygotowanej masy ziemniaczanej formujemy podłużne krokiety i obtaczamy je w kaszce kukurydzianej lub bułce tartej. Wyjmujemy krokiety i odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy krokiety na ciepło najlepiej z sosem.