Zobacz też inne nasze przepisy na flaki: – Flaki wołowe SKŁADNIKI na pyszne flaki wieprzowe: 1 kg flaków wieprzowych oczyszczonych i pokrojonych 1/4 selera 2 marchewki, 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej, 1 łyżeczka papryka słodka, 1 łyżka majeranku, lub 1 łyżka przyprawy do flaków Kotanyi (opcjoanlnie) sól i pieprz do smaku 1 łyżka skrobi kukurydzianej PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone i pokrojone flaki wieprzowe zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli i czekamy aż się zagotują, gotujemy około 1 godziny. Przed końcem gotowania dodajemy (opcjonalnie) przyprawę do flaków, 1 łyżkę skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w małej ilości wody, gotujemy jeszcze 5 minut, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku. Tak utarte warzywa dodajemy do flaków wraz z gałką muszkatałową, papryką i majerankiem i gotujemy jeszcze około 30 minut.