Tarta orkiszowa z dynią i fetą

Dorota
Obiad
06.11.2018 22:50
Tarta orkiszowa z dynią i fetą

Sama tartę ułożyłam po prostu na papierze, na którym się piekła, a obok połozyłam stary nóż – z działki moich dziadków. Składniki na tartę: 250 g mąki orkiszowej ½ łyżeczki soli 150 g zimnego masła 2-3 łyżki zimnej wody Składniki na nadzienie: 100 ml śmietany 12% 3 duże jajka W prawym kawałek uciętego pieńka (znowu podziękowania dla Taty!), na tym położyłam miseczkę kupioną na targu staroci za kilka złotych i wsadziłam do niej jarmuż. Sól, pieprz, tymianek ½ dyni piżmowej (albo hokkaido) 1 czerwona cebula 1 łyżka masła garść jarmużu 100 g fety Przygotowanie: Mąkę mieszamy na stolnicy z solą. Pomimo dodatku masła (tarta musi być z masłem, nie ma innej opcji!) i sera feta, jest w nieco odchudzonej wersji fit – zamiast śmietany kremówki użyłam śmietanki 12%, który była więcej niż wystarczająca. Zrobiłam ją z mąki orkiszowej, przez co ma też więcej składników odżywczych, niż zwykłe kruche ciasto na słono. Możecie użyć takiej z tego zestawu albo – tak jak ja, pomalować kwadratowy lub prostokątny styropian na czarno. Kolory jesieni cudownie w niej się przeplatają i po prostu idealnie pasuje na jesienną kolację albo obiad. Efektowne danie na kolację Ta wytrawna tarta dyniowa nie tylko świetnie smakuje, ale na dodatek pięknie wygląda. Oto tarta orkiszowa z dynią i fetą – na słono, pełna jesiennych smaków. Dzięki temu zabiegowi skierowałam światło z okna tylko na quiche i pogłębiłam cienie, aby uzyskać klimat darkmood. Czyli kilka słów o fotografii i stylizacji kulinarnej Zdjęcie zrobiłam w typowym stylu flatlay – czyli z lotu ptaka. Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w dość drobną kostkę i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z lewej górnej strony, z tyłu i po prawej położyłam czarną blendę. Wałkujemy tworząc koło i przekładamy razem z papierem do formy na tartę. Cebulę kroimy w piórka, a patelni rozgrzewamy masło i smażymy cebulę na małym ogniu aż do skarmelizowania. jest pyszna także na ciepło, chociaż można ją chwilę podgrzać w mikrofali. Ciasto wyjmujemy z lodówki i kładziemy na papier do pieczenia. Za statywem ustawionym wysoko i spoglądającym z góry na danie. Na podpieczony spód wykładamy dynię i jarmuż oraz pokrojoną w kostkę fetę. To chyba jedno z lepszych połączeń, które zamknęłam w formie quiche’u. Świetnie sprawdzi się również jako lekka przekąska, można też podać kawałek obok lekkiej sałatki albo czipsów z jarmużu. Do tego kremowa masa wypełniona po brzegi słodka dynią, słonawą fetą i chrupiącym jarmużem, z odrobiną karmelizowanej cebuli.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/tarta-orkiszowa-z-dynia-i-feta/