Przepis
składniki na bezę:
- 6 białek
- 220 g cukru
- 1 łyżka octu winnego
- szczypta soli
Piekarnik nagrzać do 160 stopni- termoobieg,
Biała umieścić w misce, dodać sól i ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru i ocet i miksować do uzyskania gęstej i błyszczącej piany.
Standardową blachę do piekarnika natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Bezę przełożyć na blachę, rozprowadzić i wyrównać, zostawiając z każdej strony odrobinę miejsca, ponieważ beza urośnie.
Bezę włożyć do piekarnika i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec kolejne 10 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i studzić bezę przez chwilę. Następnie wyjąć z piekarnika i studzić na blacie, ok 10 min. W międzyczasie przygotować krem.
Na blacie rozłożyć bawełnianą ściereczkę i obsypać ją cukrem pudrem. Bezę delikatnie przenieść z blachy do pieczenia na ręcznik tak, aby jej wierzch znajdował się na dole- należy ją odwrócić, a następnie delikatnie zdjąć papier do pieczenia.
składniki na krem:
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki 36%
- 100 g jagód
- ok 200 g malin
- 1 łyżka cukru pudru
Jagody zblendować do otrzymania puree.
Śmietankę ubić na sztywno, w połowie dodając cukier puder. Następnie partiami dodawać mascarpone i miksować do połączenia. Do kremu dodać puree i zmiksować jeszcze raz, aby połączyło się z kremem.
Kremem wysmarować bezę, zostawiając na końcu trochę miejsca, aby krem się nie wylał. Na kremie ułożyć maliny. Bezę zwinąć- ja zwinęłam wzdłuż dłuższego boku- była krótsza, ale grubsza. Roladę owinąć w papier do pieczenia i wstawić do lodówki na parę godzin. Najlepsza jest jeszcze tego samego dnia, choć drugiego również nic nie ujmuje jej smaku. Podawać ją od razu po wyjęciu z lodówki.
Smacznego!