Przepis
Składniki:
Na biszkopt:
4 jajka
100g drobnego cukru do wypieków
1,5 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
100g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Na masę jagodową:
350g śmietany kremówki 30 lub 36%
3/4 szklanki jagód, zmiksowanych i przetartych przez sitko
4 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki żelatyny
Na dekorację:
150g śmietany kremówki 30 lub 36%
150g naturalnego serka twarogowego
łyżka cukru pudru
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
garść jagód
Wykonanie:
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier, następnie po 1 żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy. Blachę 20 x 34cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, wyrównujemy. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Ściereczkę kuchenną oprószamy cukrem pudrem, wykładamy na nią upieczony biszkopt i odrywamy papier. Biszkopt zwijamy razem ze ściereczką w roladę i odstawiamy do wystygnięcia.
Masa jagodowa: żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy, aż do rozpuszczenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i przetarte jagody. Do masy dodajemy lekko ciepłą żelatynę, miksujemy do połączenia składników. Masę wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia (odkładamy 3 łyżki do dekoracji).
Wystudzony biszkopt rozwijamy, smarujemy lekko tężejącą masą jagodową. Roladę ponownie zwijamy i wkładamy do całkowitego stężenia do lodówki.
Dekoracja: kremówkę (nie ubitą) miksujemy z serkiem, cukrem i ekstraktem z wanilii. Masą smarujemy schłodzoną roladę, dekorujemy odłożoną masą jagodową i świeżymi owocami. Ponownie schładzamy.
SMACZNEGO!