Rolada jagodowa

Krzysztof
Ciasta
08.09.2014 7:21
Rolada jagodowa

Przepis

Składniki:

Na biszkopt:

4 jajka

100g drobnego cukru do wypieków

1,5 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

100g mąki pszennej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Na masę jagodową:

350g śmietany kremówki 30 lub 36%

3/4 szklanki jagód, zmiksowanych i przetartych przez sitko

4 łyżki cukru pudru

1,5 łyżki żelatyny

Na dekorację:

150g śmietany kremówki 30 lub 36%

150g naturalnego serka twarogowego

łyżka cukru pudru

pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

garść jagód

Wykonanie:

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier, następnie po 1 żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy. Blachę 20 x 34cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, wyrównujemy. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.

Ściereczkę kuchenną oprószamy cukrem pudrem, wykładamy na nią upieczony biszkopt i odrywamy papier. Biszkopt zwijamy razem ze ściereczką w roladę i odstawiamy do wystygnięcia.

Masa jagodowa: żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy, aż do rozpuszczenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i przetarte jagody. Do masy dodajemy lekko ciepłą żelatynę, miksujemy do połączenia składników. Masę wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia (odkładamy 3 łyżki do dekoracji).

Wystudzony biszkopt rozwijamy, smarujemy lekko tężejącą masą jagodową. Roladę ponownie zwijamy i wkładamy do całkowitego stężenia do lodówki.

Dekoracja: kremówkę (nie ubitą) miksujemy z serkiem, cukrem i ekstraktem z wanilii. Masą smarujemy schłodzoną roladę, dekorujemy odłożoną masą jagodową i świeżymi owocami. Ponownie schładzamy.

SMACZNEGO!