Przepis na: Strogonow Składniki: Marynata: - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 ząbek czosnku - 1/2 łyżeczki soli - szczypta pieprzu np. świeżo zmielonego - 1 mała łyżeczka musztardy - opcjonalnie 1/2 łyżeczki przyprawy do gulaszu Strogonow: - 800 g polędwicy wołowej (lub np. ligawy) - 3 płaskie łyżki mąki - 250 g pieczarek - 1 papryka czerwona - 1 papryka zielona - 2-3 mniejsze ogórki kiszone - 500 ml bulionu lub wody - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 ząbki czosnku - kilka liści laurowych - kilka kulek ziela angielskiego - 150 ml śmietanki 30% - opcjonalnie 1 łyżka posiekanej pietruszki - sól oraz czarny pieprz do smaku Strogonow przepis Jestem bardzo ciekawa ile z Was do tej pory robiło samodzielnie strogonowa, jeśli jednak nie mieliście do tej pory okazji to serdecznie Wam polecam go wypróbować. Jak to mówi mój mąż – obiad wręcz idealny! Wiele razy jadłam strogonow w restauracjach, jednak przygotowanie go samodzielnie w domu naprawdę nie jest skomplikowane. To bez wątpienia świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, bez okazji czy w uroczyste dni jak np. imieniny, chrzciny, święta itp. Do tego np. domowe kopytka (przepis >>), a także surówka z czerwonej kapusty (przepis >>)… (Jest ona jednak nieco droga, więc oczywiście możesz użyć tańszego mięsa wołowego.) Mięso wychodzi bardzo delikatne, mięciutkie i aż rozpływające się w ustach.