Lane kluski nie są konieczne, ja jednak lubię bardziej treściwe zupy więc one się tu doskonale sprawdziły... pół kostki masła puszka kukurydzy 1 cebula 1,2 litra wywaru drobiowego 1 łyżka mąki sól, pieprz śmietana 18%, 1 płaska łyżeczka kurkumy lane kluski: Po otwarciu puszki z kukurydzą płyn wlewamy do wywaru, a kukurydzę wrzucamy na patelnię do cebuli (ja ok 2 łyżek zostawiłam), smażymy chwilę tak aby kukurydza przesiąknęła aromatem maślanym, następnie dodajemy jeszcze mąkę. 1 jajko szczypta soli 2-3 łyżki mąki nie trzeba gotować wywaru zupę na szybko można przygotować na rosole np z poprzedniego dnia Masło rozpuszczamy na patelni, następnie wrzucamy cebulę i smażymy ją do zeszklenia (nie może zbrązowieć!). Jajko mieszamy z mąką i na gotującą się zupę wylewamy cienkim strumieniem kluseczki. Całość smażymy około 2 minut i wrzucamy do wywaru.