Najprostsza shakshuka

Agnieszka
Śniadania
23.02.2020 8:43
Najprostsza shakshuka

Najprostsza shakshuka, którą dzisiaj Wam proponujemy jest przy tym najmniej kłopotliwa, bo nie trzeba składników siekać, smażyć, mieszać itd. Shakshuka wywodzi się z Północnej Afryki, ale obecnie jest popularna w całym basenie morza Śródziemnego, szczególnie w Izraelu, gdzie na niemal status potrawy narodowej. Shakshuka na stałe też weszła do żelaznego zestawu szybkich dań kuchni światowej, jako śniadanie lub lekki lancz. Wstaw na kuchenkę, zagotuj, a gdy sos zacznie bulgotać zmniejsz temperaturę, zamieszaj dobrze łyżką i gotuj na dość żywym ogniu, tak żeby sos odparował i zagęścił się. Nasza najprostsza shakshuka zrobiona jest na bazie dobrego sosu pomidorowego, który zawiera wszystkie – oprócz papryki – składniki tego pysznego dania. Składniki: 5-6 jajek 0,7 l passaty pomidorowej 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej) 1/3 łyżeczki kminu (dla tych co lubią jego smak) Nasza najprostsza shakshuka doskonale smakuje z kremowym, aromatycznym sosem pomidorowym, który wspaniale łączy się ze smażonymi, aksamitnymi jajkami. W wersji oryginalnej składa się z siekanej cebuli, czosnku, papryki i pomidorów zesmażonych razem. Teraz dobrze jest na chwilę przykryć patelni, źeby delikatnie ścięło siē też żółtko. Najpiękniejsze w tym sosie jest to, że gotuje się sam! Naszym zdaniem najlepsza jest shakshuka wtedy, gdy żółtka są jeszcze płynne. Wstaw na kuchenkę, zagotuj, kiedy sos zacznie bulgotać, zacznij wbijać do niego jajka. Liczba porcji: 2 Shakshuka to bardzo proste, bardzo zdrowe i bardzo znaczne danie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/sniadanie-najprostsza-shakshuka/