Rogaliki ziemniaczane z powidłami

Asia
Ciasta
24.07.2017 10:38
Rogaliki ziemniaczane z powidłami

Przepis na: Rogaliki ziemniaczane z powidłami Składniki: - 450 g mąki pszennej - 150 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków - 20 g drożdży świeżych - 2 żółtka - 3 łyżki cukru - 100 ml mleka - 80 g roztopionego masła - 1 łyżka cukru pudru - Słoiczek powideł śliwkowych Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, na blacie podsypanym mąką pierwszą część rozwałkować na kształt koła. Dzisiejszy przepis na rogaliki ziemniaczane z powidłami! 🙂 Zostałam zaproszona do uczestnictwa w kampanii pod hasłem Ziemniaki czy kartofle? Nasze zmagania będzie mogli śledzić na stronie organizatora i tam też będziecie mogli głosować na ulubiony przepis Gdy już zrolujemy nasze wszystkie rogaliki to układamy je na wysmarowanej tłuszczem foremce, w mniej więcej równych odstępach. 🙂 Zapraszam was również na fanpage na facebooku. Rogaliki ziemniaczane z powidłami - przepis krok po kroku Wykonanie: Do kubka wkruszamy drożdże, dolewamy ciepłego mleka oraz łyżeczkę cukru. Będą w niej uczestniczyć dwie rywalizujące na przepisy drużyny – Team Kartofle i Team Ziemniaki. Nasze elastyczne ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Odstawić rogaliki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilka minut. Kampania ma na celu promocję polskich (podkreślam – polskich) ziemniaków i ponowne wprowadzenie tego warzywa do naszej kuchni. Mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły rosnąć. Wstawić rogaliki do piekarnika na 20-25 minut, aż się zrumienią.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://poprostupycha.com.pl/rogaliki-ziemniaczane-powidlami/