laskowe)2 łyżki kremu typu nutella1 łyżeczka cynamonu50ml śmietanki1 łyżka cukru (opcjonalnie)krem:50g miękkiego masła1 opakowanie serka śmietankowego (120-135g)2 łyżki mleka2-3 łyżki cukru pudrukilka kropli esencji waniliowejPrzygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać podgrzane mleko, 1 łyżkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Orzechowe bułeczki z kremem Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki:400g mąki20g drożdży1/3 szklanki cukru2 duże jajka200ml mleka70g masła1 łyżeczka esencji waniliowej1 łyżka olejunadzienie:2/3 szklanki mielonych orzechów (włoskie, Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość).Składniki nadzienia wymieszać, dosłodzić cukrem w razie potrzeby. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwa kawałki, każdy rozwałkować na kwadrat 20cm, na cieście rozsmarować nadzienie, zwinąć jak roladę. Bułeczki układać w formie blisko siebie (3x4 sztuki*), przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na ok 30 minut. Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania) roztrzepać z cukrem, wlać mleko, esencję waniliową i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając miękkie masło.