Składniki na mini pączusie twarogowe: 600g twarogu z wiaderka, najlepiej firmy Piątnica 4 jajka 100g cukru pudru 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią (20g) 620g mąki pszennej szczypta soli 3 łyżeczki proszku do pieczenia 60ml wódki 2l oleju do smażenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeżeli ktoś nie ma czasu na przygtowanie zwykłych pączków, a woli sam coś przygotować na tłusty czwartek, to mini pączki twarogowe będą idealnym rozwiązaniem. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy pączki są upieczone, możemy jednego wyjąć, przekroić na pół i zobaczyć, czy ciasto nie jest surowe. 🙂 Możemy obtoczyć je w cukrze pudrze, krysztale, cukrze wymieszanym z cynamonem lub nadziać ulubioną konfiturą, nutellą czy budyniem. Smażymy do złotego koloru(około 10-15 minut), a następnie odsączamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Twaróg, sól, cukier puder oraz cukier z prawdziwą wanilią umieszczamy w dużej misce i chwilę miksujemy. Formujemy kuleczki o wielkości orzecha włoskiego, a następnie odkładamy je na talerz posmarowany olejem.