Składniki na około 15 szt 40 g bardzo ciepłego mleka 10 g zmielonego siemienia lnianego 20 g jogurtu naturalnego 20 g masła w temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g mąki bezglutenowej np po 20 g mąki ryżowej, owsianej bez glutenu i skrobi ziemniaczanej + do podsypania 1 łyżka cukru (opcjonalnie, ja nie dodawałam) PRZYGOTOWANIE Do bardzo ciepłego mleka wsypać zmielone siemię lniane, dokładnie wymieszać i ostawić do ostygnięcia. Mam nadzieję, że przepis na pieczone faworki bez glutenu i jajek przypadnie Wam do gustu 🙂 Czy faworki są chrupiące? Pieczone faworki bez glutenu i jajek Drugi przepis na faworki w wersji pieczonej. Według mnie faworki z tego przepisu są bardziej chrupkie niż faworki pieczone z jajkiem. Matę/stolnicę podsypać skrobią ziemniaczaną a następnie rozwałkować ciasto na grubość około 1 mm (im cieńsze ciasto tym chrust bardziej chrupiący). Zaraz po upieczeniu należy przełożyć je na kratkę i pozostawić do ostygnięcia, gdyż ciepłe mogą być bardziej miękkie. Faworki zrobiłam bez cukru, ponieważ po upieczeniu i tak obsypuje się je cukrem pudrem. Tutaj ze zmielonym siemieniem lnianym i bez jajek a w drugim wpisie z jajkiem i łuskami babki jajowatej. Chrupkość faworków zależy od długości pieczenia (im dłużej tym są bardziej chrupkie) oraz rozwałkowania surowego ciasta. Z ciasta powycinać prostokąty, na środku każdego zrobić dziurkę i uformować faworka.