Przepis
Obiecany przepis na de volaille Michela - czyli wersja na bogato ;) Z serem, szynką, masełkiem i pietruszką. Pełnia smaków i aromatów.... Dzięki temu, że roladki dopiekamy w piekarniku, mięso pozostaje bardzo soczyste, a panierka nie jest spalona. Pychotka!!!
Przepis pochodzi z najnowszej książki Michela Moran "Doradca Smaku".
De volaille według Michela Moran
Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka
4 plastry szynki parzonej
4 plastry żółtego sera
4 łyżeczki musztardy
50 g miękkiego masła
natka pietruszki (około 1 pełnej łyżki)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
1 jajko
szklanka bułki tartej
olej + masło do smażenia w proporcji 1:1
Masło wymieszać z posiekaną natką pietruszki i drobno pokrojonym czosnkiem. Doprawić świeżo mieloną solą i pieprzem.
Z piersi z kurczaka usunąć błony i chrząstki, umyć i wyciąć cztery kotlety. Wykrojone kotlety włożyć pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej (nie ubrudzimy deski, blatu i tłuczka) i delikatnie rozbić.
Każdy kotlet posmarować musztardą, na to położyć plaster szynki i sera. Na wierzchu rozłożyć masło z pietruszką, doprawić solą i pieprzem. Zwinąć w roladki (instrukcja ze zdjęciami TU).
De volaille według Michela Moran
Roladki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej z dodatkiem przyprawy do kurczaka. Na patelni rozgrzać olej z masłem (po pełnej łyżce oleju i masła). Usmażyć roladki z każdej strony na złoty kolor.
Przesmażone de volaille przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać odrobinę tłuszczem z patelni i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na około 10-12 minut (w zależności od grubości).
Smacznego :)