Fale dunaju z czeresnia

Krzysztof
Przepisy
07.07.2014 20:36
Fale dunaju z czeresnia

Przepis

Fale dunaju z czeresnia

Skladniki

.4 bialka

.1 szklanka cukru

.1 i 3/4 szklanki maki

.1/2 szklanki mleka

.1/2 szklanki oleju roslinnego

.2 lyzeczki proszku do pieczenia

.2 lyzki ciemnego kakao

.2 lyzki mleka

.aromat rumowy

.czeresnie ( wydrazone )

Krem budyniowy

.1 duzy budyn waniliowy

.3 lyzki cukru

.3/4 kostki masla miekkiego

Polewa

.200 gr czekolady ciemnej

.2 lyzki masla

.dowolna posypka

Wykonanie

Bialka ubijamy na sztywno i powoli dodajemy cukier,potem mleko,olej i na koniec przesiana make z proszkiem do pieczenia.

Ciasto dzielimy na pol,do jednej z porcji dodajemy kakao i 2 lyzki mleka,mieszamy dokladnie.

Na podluzna blaszke ( 30 x 20 ) wylozona papierem do pieczenia wylewamy najpierw jasna mase,potem kakaowa i na koniec ukladamy czeresnie.

Pieczemy przez 35 min w temp.180 st C.-studzimy.

Krem

Budyn gotujemy w/g przepisu i odstawiamy do wystygniecia.

Maslo ucieramy mikserem ,potem powoli dodajemy budyn.

Krem wykladamy na zimne ciasto i wstawiamy do lodowki.

Polewa

W kapieli wodnej rozpuszczamy czekolade wraz z maslem,kiedy lekko przestygnie pokrywamy nia ciasto a wierzch posypujemy wiorkami pistacjii.

Smacznego!

Ps.Celowo pominelam barwnik do ciast,ale jesli ktos chce ,moze oczywiscie zabarwic jasna mase ,tylko pamietajmy ,ze niebieski barwnik w efekcie da nam kolor zielony.

Pozdrawiam!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną