Przepis
Fale dunaju z czeresnia
Skladniki
.4 bialka
.1 szklanka cukru
.1 i 3/4 szklanki maki
.1/2 szklanki mleka
.1/2 szklanki oleju roslinnego
.2 lyzeczki proszku do pieczenia
.2 lyzki ciemnego kakao
.2 lyzki mleka
.aromat rumowy
.czeresnie ( wydrazone )
Krem budyniowy
.1 duzy budyn waniliowy
.3 lyzki cukru
.3/4 kostki masla miekkiego
Polewa
.200 gr czekolady ciemnej
.2 lyzki masla
.dowolna posypka
Wykonanie
Bialka ubijamy na sztywno i powoli dodajemy cukier,potem mleko,olej i na koniec przesiana make z proszkiem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na pol,do jednej z porcji dodajemy kakao i 2 lyzki mleka,mieszamy dokladnie.
Na podluzna blaszke ( 30 x 20 ) wylozona papierem do pieczenia wylewamy najpierw jasna mase,potem kakaowa i na koniec ukladamy czeresnie.
Pieczemy przez 35 min w temp.180 st C.-studzimy.
Krem
Budyn gotujemy w/g przepisu i odstawiamy do wystygniecia.
Maslo ucieramy mikserem ,potem powoli dodajemy budyn.
Krem wykladamy na zimne ciasto i wstawiamy do lodowki.
Polewa
W kapieli wodnej rozpuszczamy czekolade wraz z maslem,kiedy lekko przestygnie pokrywamy nia ciasto a wierzch posypujemy wiorkami pistacjii.
Smacznego!
Ps.Celowo pominelam barwnik do ciast,ale jesli ktos chce ,moze oczywiscie zabarwic jasna mase ,tylko pamietajmy ,ze niebieski barwnik w efekcie da nam kolor zielony.
Pozdrawiam!