Przepis
Składniki:
300 g makaronu (spaghetti, bavette lub tagliatelle)
150 g wędzonego łososia
1 młoda cukinia
1 cebula
1 mały, młody por (biała część)
2 ząbki czosnku
200 g śmietanki 30%
świeżo mielony pieprz i sól morska
szczypiorek, pietruszka, koperek
Makaron ugotować.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, por w cienkie plasterki. Czosnek posiekać. Cukinię umyć i pokroić w cienkie paseczki, najłatwiej przy użyciu obieraczki do warzyw.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić cebulę, por i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodać cukinię, porwanego na mniejsze kawałki łososia i śmietankę.
Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu, do czasu aż cukinia będzie miękka (u mnie trwało to około 5 minut).
Sos doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą morską. Dodać posiekane zioła: koperek, pietruszkę i szczypiorek. Wymieszać z makaronem. Podawać.
Smacznego :)