Makaron z cukinią i łososiem w sosie śmietanowym

Ewelina
Makarony
07.07.2014 8:53
Makaron z cukinią i łososiem w sosie śmietanowym

Przepis

Składniki:

300 g makaronu (spaghetti, bavette lub tagliatelle)

150 g wędzonego łososia

1 młoda cukinia

1 cebula

1 mały, młody por (biała część)

2 ząbki czosnku

200 g śmietanki 30%

świeżo mielony pieprz i sól morska

szczypiorek, pietruszka, koperek

Makaron ugotować.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, por w cienkie plasterki. Czosnek posiekać. Cukinię umyć i pokroić w cienkie paseczki, najłatwiej przy użyciu obieraczki do warzyw.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić cebulę, por i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodać cukinię, porwanego na mniejsze kawałki łososia i śmietankę.

Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu, do czasu aż cukinia będzie miękka (u mnie trwało to około 5 minut).

Sos doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą morską. Dodać posiekane zioła: koperek, pietruszkę i szczypiorek. Wymieszać z makaronem. Podawać.

Smacznego :)