6 tłustych produktów, których nie musisz się obawiać!

6 tłustych produktów, których nie musisz się obawiać!

Powszechnie uważa się, że aby osiągnąć zgrabną, smukłą sylwetkę i zachować zdrowie, niezbędne jest wyeliminowanie z naszej diety wszelkich tłustych produktów.

Zdjęcie 6 tłustych produktów, których nie musisz się obawiać! #1

Często w celu redukcji wagi całkowicie z nich rezygnujemy, a wynika to z faktu, że tłuszcze kojarzą nam się otyłością i wieloma chorobami układu sercowo-naczyniowego (jak zawały czy udary), cholesterolem i cukrzycą.

Czy jednak są one w istocie tak niezdrowe, jak nam się wydaje?

Tłuszcze są niezbędnymi składnikami odżywczymi dla naszego organizmu, a część z nich wręcz pomaga nam schudnąć. Bardzo ważne jest to jakie tłuszcze wybieramy i spożywamy. Szkodliwe dla naszego organizmu są tłuszcze nasycone, które znajdują się w wysoko przetworzonej żywności i fast foodach, natomiast tłuszcze nienasycone (które dzielimy na jednonienasycone i wielonienasycone) dostępne w wielu produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Do tłustych produktów, które obowiązkowo powinny znaleźć się w Twojej diecie należą:

1. Oliwa z oliwek

Nazywana śródziemnomorskim eliksirem długowieczności, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, -6 i -9, które korzystnie wpływają na zdrowie, m.in. spowalniają procesy starzenia się i wspomagają pracę układu nerwowego. Dodatkowo spożywanie oliwy hamuje uczucie głodu, przyspiesza metabolizm, obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko powstawania stanów zapalnych, a nawet nowotworów. Oprócz tego oliwa z oliwek stosowana jest w kosmetykach, gdyż jej działanie na urodę jest niezastąpione: ma pozytywny wpływ na stan skóry, nawilża ją i regeneruje, chroni także przed szkodliwym promieniowaniem UV. W codziennej diecie warto sięgać po oliwę extra virgin z pierwszego zimnego tłoczenia, która jest doskonałym dodatkiem do potraw, sałatek i sosów.

Zdjęcie 6 tłustych produktów, których nie musisz się obawiać! #2

2. Orzechy

Niezwykle wartościowy składnik odżywczy, pełen nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i białek, zawierają także dużo witamin z grupy A i E oraz magnez, potas i fosfor. Działają antyoksydacyjnie, warto je spożywać podczas wzmożonego wysiłku umysłowego, ponieważ wpływają na pracę mózgu, zawierają także dużo błonnika, dzięki czemu przyspieszają metabolizm i wpływają na redukcję tkanki tłuszczowej. To kaloryczna, ale bardzo zdrowa przekąska, dlatego polecamy dodawać swoje ulubione orzechy (najzdrowsze są orzechy włoskie, laskowe, pistacje, nerkowce i migdały) do codziennych posiłków.

Zdjęcie 6 tłustych produktów, których nie musisz się obawiać! #3

3. Awokado

Najbardziej kaloryczne wśród owoców, nienasycone tłuszcze stanowią aż 15% całkowitej masy miąższu. Pełne składników odżywczych (magnezu, potasu, błonnika) i witamin (A, C, E, B1, B2 i K) doskonale wpływa na układ odpornościowy, wspomaga odchudzanie, poprawia metabolizm i pracę serca, zmniejsza poziom złego cholesterolu i ryzyko wystąpienia wielu chorób (np. miażdżycy), oprócz tego poprawia wzrok, pozytywnie działa na pamięć i koncentrację. Przy tylu właściwościach zdrowotnych powinno stać się regularnym składnikiem naszej diety, możemy dodawać je do guacamole, past, sałatek i kanapek- należy jednak jeść je z umiarem, ponieważ 100 g awokado to aż 160 kcal!

Zdjęcie 6 tłustych produktów, których nie musisz się obawiać! #4

4. Ryby

Warto sięgać zwłaszcza po tłuste ryby morskie, jak łosoś, tuńczyk, śledź czy makrela, które są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, wielu składników mineralnych (jod, żelazo, potas, selen) oraz witamin (A,D,E). Powinny regularnie zagościć w naszym menu i być spożywane co najmniej 2-3 razy w tygodniu, najlepiej w postaci potraw gotowanych na parze, grillowanych lub pieczonych. Wybierając ryby przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na to, by były świeże i pochodziły ze sprawdzonych źródeł: niezanieczyszczonych zbiorników wodnych, a najlepiej naturalnych i ekologicznych hodowli. Regularne spożywanie ryb i zwartych w nich zdrowych kwasów, pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób krążenia, stanów zapalnych, a także depresji ze względu na ich pozytywny wpływ na układ nerwowy. Ryby zapewniają także długotrwałe uczucie sytości, poprawiają metabolizm, przez co przyczyniają się do spadku masy ciała.

Zdjęcie 6 tłustych produktów, których nie musisz się obawiać! #5

5. Jajka

Przez wiele lat uważane były za cholesterolową bombę, to dzięki zawartości wielu cennych składników odżywczych: białek, minerałów i witamin, bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Znajdujące się w nich nienasycone kwasy tłuszczowe, pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, zapobiegają miażdżycy, mają pozytywny wpływ na układ krążenia, a dzięki dużej ilości luteiny poprawiają wzrok i chronią przed chorobami oczu. Są źródłem pełnowartościowego białka, zapewniają sytość, a jako że jedno jajko zawiera tylko 80 kcal (20 kcal białko i 60 kcal żółtko) to śmiało możemy je włączyć do naszej codziennej diety. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) poleca spożywanie nawet 10 jajek tygodniowo!

Zdjęcie 6 tłustych produktów, których nie musisz się obawiać! #6

6. Ser

Jednym z najczęściej powielanych mitów żywieniowych jest ten, że żółte sery są tłuste, niezdrowe i nie powinniśmy ich spożywać. Jednak przeprowadzone w Skandynawii badania naukowe wskazują, że spożywanie niewielkich ilości pełnotłustego mleka i jego przetworów (m. in. właśnie sera), dzięki zawartości kwasu rumenowego, wspomaga spalanie lipidów i chroni przed otyłością. Spożywając ser z umiarem, ok. 1-2 razy w tygodniu, dostarczamy swojemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych: pełnotłuste sery są świetnym źródłem białka (ok. 26 g na 100 g produktu), wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i witamin A,D,E i K oraz witamin z grupy B.

Zdjęcie 6 tłustych produktów, których nie musisz się obawiać! #7

Zatem nie jest prawdą, że wszystkie tłuszcze mają szkodliwy wpływ na nasze zdrowie! Bardzo ważne jest to, aby w naszej codziennej diecie znalazły się produkty bogate w zdrowe tłuszcze, zarówno pochodzenia roślinnego (oliwa, warzywa zielone, strączkowe, orzechy) i zwierzęcego (ryby, jaja, mleko, ser), które wpływają na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie wielu narządów, chronią przed licznymi chorobami, wzmacniają odporność, a nawet mogą pomóc w odchudzaniu i utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Patrycja