Rolada gigant

Karolina
Ciasta
12.02.2020 7:57
Rolada gigant

No rzeczywistość nie zawsze chce współgrać z wyobrażeniami, ale smak jest fantastyczny, więc dzielę się z Wami przepisem 😊 Składniki na biszkopt: 5 jajek ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 Jeśli jest zbyt suchy i zaczyna się łamać, możecie od razu polewać biszkopt delikatnie wodą z sokiem z pomarańcza. Mus chałwowo-czekoladowy: 150 g czekolady ciemnej 330 ml śmietanki 30% 150 g chałwy Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. czubata łyżka kakao Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Rolada gigant z kremami chałwowymi – od dawna chodziła mi po głowie i tam, w tej głowie, wygląda o wiele lepiej 😛 Mąkę tortową i ziemniaczaną oraz kakao mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Mus chałwowo-śmietankowy 200 g mascarpone 330 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru Pierwszy blat układam na folii aluminiowej, skrapiam wodą z sokiem i wykładam krem ciemny. Śmietankę ubijam i dodaję partiami do przestudzonej, ale nie zimnej czekolady, delikatnie mieszając. Na to kładę drugi biszkopt, skrapiam i wykładam krem jasny (2 łyżki jasnego kremu odkładam). Ciasto rozsmarowuję na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (40×30 cm) i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut. 150 g chałwy Śmietankę ubijam, a następnie dodaję do niej mascarpone i puder. Do żelatyny dodaję 2 łyżki gorącej wody i dokładnie mieszam. Do masy dodaję chałwę i całość delikatnie mieszam. Polewa czekoladowa: 250 g czekolady 250 ml śmietanki 30% Ściągam delikatnie papier, a biszkopt zwijam razem ze ściereczką w rulon i odkładam. Roladę wkładam na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.slodkisentyment.pl/rolada-gigant/