Pączki afrykańskie

Ewa
Ciasta
12.02.2020 8:44
Pączki afrykańskie

Końce zlepiamy ze sobą. Przygotowane pączki rozkładamy na papierze do pieczenia lub na podsypanym mąką blacie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około 20-30 minut. Polecam i Wam 🙂 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 45 g masła 3 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko 350 ml niesłodzonego mleka skondensowanego Dzielimy je na pół, każdą połówkę znów na pół itd, aż do otrzymania 32 kuleczek wielkości dużego orzecha włoskiego. Z domowymi pączkami zawsze miałam ten problem, że na drugi dzień już mi tak nie smakowały, a te są rewelacyjne po usmażeniu i wciąż pyszne następnego dnia. Gdy olej dobrze się nagrzeje, zmniejszamy moc palnika i smażymy pączki z obu stron do zezłocenia (po około 2 minuty z każdej strony). W rondlu lub na patelni rozgrzewamy około 750 ml – 1 l oleju. Udostępnij Zapisz Pyszna alternatywa dla nadziewanych pączków, to ciekawie wyglądające zakręcone pączki afrykańskie – tudzież, jak donoszą niektóre źródła, koreańskie – przygotowane z dodatkiem niesłodzonego mleka skondensowanego. Odstawiamy w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, na około godzinę do wyrośnięcia. Każdą kuleczkę rolujemy w oprószonych mąką dłoniach, aż do uzyskania wałka długości około 20-25 cm. Odstawiamy na około 10-15 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/02/12/paczki-afrykanskie/