Składniki na sernik matcha: 1kg twarogu z wiaderka firmy Piątnica 250g mascarpone 180g cukru opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 5 jajek 2-3 płaskie łyżeczki herbaty matcha (Matcha ma bardzo specyficzny smak i jeżeli dodamy jej za dużo, sernik będzie niedobry, dlatego polecam dodać do smaku) Składniki na spód: 300g kakaowych markizów 80g masła Ciasteczka blendujemy, dodajemy roztopione masło i delikatnie mieszamy tylko do połączenia się składników. Polewa na polewę: 150g śmietany 18% 300g białej czekolady łyżeczka herbaty matcha Czekoladę roztapiamy, dodajemy matchę i mieszamy. Sernik z aromatyczną, zieloną herbatą na kruchym, kakaowym spodzie z dodatkiem polewy z białej czekolady i matchy. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 1.5h, 15 minut przed końcem czasu sprawdzamy patyczkiem, czy sernik jest gotowy.