Składniki na gniazdka poznańskie: 200 g mąki pszennej (1 i 1/3 szklanki mąki pszennej; szklanka nie powinna być zupełnie wypełniona po brzeg) 100 g masła (pół kostki) 4 jajka rozmiar M szczypta soli 250 ml wody (1 szklanka) olej rzepakowy do smażenia (dość dużo, bo pączki muszą smażyć się w głębokim tłuszczu Ewentualnie można od razu z papieru do pieczenia powycinać kwadraty o boku 8 cm i na nich wyciskać gniazdka, ale metoda pierwsza wydaje mi się nieco łatwiejsza jeśli chodzi o wyciskanie gniazdek, bo wtedy papier pod ciastem się nie przesuwa i cała robota idzie sprawniej. Pewnie część z Was, która śledzi mojego bloga od początku jego istnienia, pamięta o tym, że na blogu był już wpis z przepisem na gniazdka. Mam nadzieję, że teraz pączki hiszpańskie lepiej wyglądają, a przepis opisany krok po kroku sprawi, że te pączki wiedeńskie udadzą się każdemu, nawet tym początkującym w kuchni. wiem coś o tym ;) Pączki wiedeńskie z poniższego przepisu wręcz rozpływają się w ustach i ciężko się im oprzeć, więc gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Gniazdka poznańskie Pączki z ciasta parzonego, czyli Gniazdka poznańskie są bardzo delikatne, a podczas smażenia rosną jak szalone, więc pamiętajcie, by w środku kółeczka jakie tworzycie zostawić odpowiednią przestrzeń. Pączki hiszpańskie – w pytaniach i odpowiedziach: Czy można ciasto na pączki zrobić dzień wcześniej wieczorem, a następnego dnia rano je usmażyć? U mnie zwykło się mówić na nie gniazdka, a po przeprowadzce do Bydgoszczy dowiedziałam się, że to wcale nie są gniazdka, a wianuszki! Po pierwsze są bardziej wilgotne, nieco bardziej tłuste, ale zarazem w smaku wydają się lżejsze i delikatniejsze, co jest bardzo zdradzieckie, bo można ich zjeść sporo na raz… W przypadku pączków z ciasta parzonego najważniejsze jest to, by temperatura smażenia nie była zbyt niska, ponieważ przy niższej temperaturze oleju pączki będą bardziej go chłonęły. W Wielkopolsce zaś zwykło się na nie mówić po prostu pączki poznańskie. Tak więc jak widzie pączki hiszpańskie mają tyle różnych nazw, że aż czasami trudno się połapać w różnych regionach, kto o czym mówi :) Dzień wcześniej należy zaparzyć mąkę w wodzie z masłem, ostudzić ciasto, a następnie zamknąć je szczelnie w pudełku lub zakryć folią w garnku i schować do lodówki. Są one dużo szybsze i łatwiej w wykonaniu niż pączki drożdżowe, więc nie ma na co czekać! Następnie szprycą wyciskać kółka (ja robię jedno kółko na drugim – tak jak na załączonym zdjęciu, ponieważ moja końcówka do wyciskania nie jest zbyt szeroka. Tak przygotowanym lukrem polewać ostudzone już pączki hiszpańskie i zostawić na parę minut, by lukier na gniazdkach dokładnie zastygł. Dobrym rozwiązaniem może okazać się również frytkownica, w której w łatwy sposób można ustalić pożądaną temperaturę smażenia. Dobrym rozwiązaniem może okazać się również frytkownica, w której w łatwy sposób można ustalić pożądaną temperaturę smażenia. Solidny rękaw cukierniczy lub specjalny sprzęt do wyciskania ciasta oraz odpowiednia końcówka (tylka) w kształcie dużej gwiazdki (najlepiej tylko M1 Wilton), ale może być też inna – np. z gwiazdką pięcioramienną. Po usmażeniu wyławiać pączki za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami kuchennymi, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Pączki wiedeńskie przepis Te pączki z ciasta parzonego są zupełnie inne od tradycyjnych pączków drożdżowych. Ich minusem jest jedynie to, że mają sporo kalorii, ale od czasu do czasu lubię się na nie skusić. Smażyć gniazdka poznańskie z obu stron na złoty kolor (po ok. 4 minuty z każdej strony). Jeśli szukacie więcej inspiracji na Tłusty Czwartek to polecam również szybkie, gotowe w dosłownie 5 minut – pączki serowe. W szerokim garnku, patelni lub frytkownicy rozgrzać olej do temp. 180 st. C (to ważne, żeby temperatura nie była niższa, bo wtedy gniazdka będą nadmiernie chłonąć tłuszcz). Szeroki garnek lub patelnia o grubym dnie – im szersza, tym lepiej, bo więcej pączków zmieści się podczas jednej partii smażenia. Pączki hiszpańskie – to słodkości, które lubię zajadać nie tylko na Tłusty Czwartek. Przepis na pączki hiszpańskie: Jak zrobić gniazdka poznańskie? Składniki na lukier do gniazdek poznańskich: 200 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki gorącej wody Papier do pieczenia oraz nożyczki do jego cięcia, a także długopis (lub ołówek) do narysowania ewentualnej kratki na papierze Pędzelek do wysmarowania olejem papieru do pieczenia Widelec do obracania pączków podczas smażenia Olej nie powinien być zimniejszy, ponieważ wtedy gniazdka poznańskie mogą chłonąć za dużo tłuszczu i będą mniej apetyczne. Garnek/patelnia też muszą być odpowiednio głębokie, ponieważ pączki parzone muszą swobodnie pływać w oleju. Nikt w ogóle nie wiedział o co mi chodzi, jak mówię, że “ooo, zjadłabym sobie gniazdko“. W razie czego, gdyby pączki zbyt szybko się rumieniły, to należy troszeczkę zmniejszyć płomień.