Kawowe eklery

Anna
Ciasta
09.02.2020 9:50
Kawowe eklery

Masę wyciskać na kwadratową, płaską blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia - mała rada: papier do pieczenia przykleiłam na rogach do blaszki masą z eklerów, dzięki temu papier podczas pieczenia nie będzie się unosić i nie będzie podnosić eklerów) za pomocą rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką np. Wilton 8B (wyciskane ciasto powinno mieć około 8 cm długości. Masę wyciskać na kwadratową, płaską blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia - mała rada: papier do pieczenia przykleiłam na rogach do blaszki masą z eklerów, dzięki temu papier podczas pieczenia nie będzie się unosić i nie będzie podnosić eklerów) za pomocą rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką np. Wilton 8B (wyciskane ciasto powinno mieć około 8 cm długości. Eklery mogą także zmięknąć, dlatego najlepiej podawać od razu do jedzenia :) Krem kawowy: Śmietanę 36% ubijamy na sztywno z mascarpone, dodajemy cukier (ok. 2 łyżki) i kawę rozpuszczalną ok. 1 łyżki (do smaku jaki lubimy). Krem kawowy przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką Wilton np. 1M lub 8B i nakładamy na drugą cześć (spód) eklera. Krem kawowy przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką Wilton np. 1M lub 8B i nakładamy na drugą cześć (spód) eklera. Polewa: - 1 tabliczka mlecznej czekolady, - ew. 1 płaska łyżeczka oleju kokosowego, - ew. 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej. Następnie ciasto mieszamy z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta - po jednym jajku dokładnie mieszamy, dopiero wtedy wrzucamy kolejne jajko. Następnie ciasto mieszamy z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta - po jednym jajku dokładnie mieszamy, dopiero wtedy wrzucamy kolejne jajko. W lodówce czekolada zastygnie i nie będzie już tak błyszcząca jak od razu po nałożeniu. W lodówce czekolada zastygnie i nie będzie już tak błyszcząca jak od razu po nałożeniu. Składniki: Ciasto: (ok.9 dużych eklerów) - 1/2 kostki masła, - 1 szklanka wody - 1 szklanka mąki - 4 jajka - szczypta soli. Masa kawowa: - 250 g mascarpone, - ok. 250 ml śmietany 36%, - 2 łyżki drobnoziarnistego cukru do wypieków, - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej. Wyjmujemy, studzimy na kratce, przekrajamy wzdłuż na dwie części i dopiero wtedy nakładamy masę kawową. Wyjmujemy, studzimy na kratce, przekrajamy wzdłuż na dwie części i dopiero wtedy nakładamy masę kawową. - ew. 1 płaska łyżeczka oleju kokosowego, - ew. 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej. Do gotującej się wody wsypujemy mąkę (nie ściągając z ognia) cały czas mieszamy. Do gotującej się wody wsypujemy mąkę (nie ściągając z ognia) cały czas mieszamy. Górę przekrojonego eklera obtaczamy w roztopionej czekoladzie, przekładamy na kratkę do ocieknięcia nadmiaru czekolady. Górę przekrojonego eklera obtaczamy w roztopionej czekoladzie, przekładamy na kratkę do ocieknięcia nadmiaru czekolady.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://anamarisworld.blogspot.com/2020/02/kawowe-eklery.html