Pyszne i soczyste roladki z kurczaka ze szparagami

Helka
Obiad
14.05.2019 11:01
Pyszne i soczyste roladki z kurczaka ze szparagami

Roladki z kurczaka ze szparagami – Składniki: 1 duży pojedynczy filet z piersi kurczaka – ok. 400 g 8 cienkich plastrów boczku wędzonego surowego lub szynki długo dojrzewającej 12 sztuk szparagów zielonych (najlepiej nie za grubych) 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 125 g mozzarelli (waga po odsączeniu z zalewy) sól, pieprz i papryka słodka do smaku Filet z piersi kurczaka podzielić na 4 równe części (najpierw kroję filet w poprzek na 2 cienkie filety, a następnie każdy kroje na pół). Roladki z kurczaka ze szparagami – to pomysł na obiad, idealny w sezonie szparagowym, który mamy właśnie w pełni :) Piekarnik rozgrzać do 180 st. C i piec roladki drobiowe przez ok. 25 minut (jeśli użyjecie nieco grubszych filetów z kurczaka, to czas pieczenia należy wydłużyć o parę minut, by mięso nie pozostało surowe w środku). Roladki z kurczaka ze szparagami to danie, które pięknie się prezentuje i smakuje bardzo wykwintnie, a jednocześnie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Przełożyć rozklepane kotlety z kurczaka na talerz i doprawić z obu stron solą, pieprz i papryką słodką do smaku. Na każdy kotlet z kurczaka położyć 2 plasterki mozzarelli, a na to po 3 sztuki szparagów. Szparagi z tego przepisu wychodzą pysznie chrupiące, a mięso z kurczaka idealnie soczyste.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/roladki-z-kurczaka-ze-szparagami/