W osobnej misce ubij jajka z cukrem i szczyptą soli, na jasną masę w kolorze koglu moglu, wlej śmietanę i krótko wymieszaj mikserem, następnie przelej do masy serowej, wszystko razem krótko wymieszaj i wylej do tortownicy na ciemne ciasto. Potrzebne składniki Tortownica 24 cm Ciasto ciemne 300 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru pudru 0,5 kostki masła lub margaryny - 125 g - 1 jajko - L Masa serowa 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego 5 jajek - L - 1 szkl. Dziewczyny przetestujcie na Dzień Kobiet, w tym dniu akurat może nam pójść w boczki, ten sernik również będzie pasował na stół wielkanocny, pięknie się prezentuje i nieziemsko smakuje. Tortownice spód wyłóż papierem do pieczenia, boki delikatnie posmaruj masłem, wygnieć spód oraz boki ciastem, na koniec zrobiłam wzorek widelcem, odstaw na bok i przygotuj masę serową. Następnie roztop miód na parze, gdy będzie płynny wsyp orzeszki i energicznie wymieszaj, wyłóż z powrotem do blaszki, w której były wypiekane i wrzuć do lodówki, żeby miód ściągnął. Na letni sernik rozsmaruj masę kajmakową, jeśli jest gęsta podgrzej na parze, przełóż tyle ile uważasz do miseczki i lekko podgrzej. Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Podpiecz je w piekarniku ok. 5 min. temp. 180 C, trzeba pilnować, żeby nie przypalić, pozostaw do wystygnięcia na blacie. Jestem wielką fanką serników, sernik ten sprawdzi się na specjalne okazje, ale i nie tylko, będzie wspaniałą ozdobą każdego stołu. Sernik z masą kajmakową i orzeszkami w miodzie wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. śmietany kwaśnej 18 % 1 szczypta soli Dodatkowo 0,5 puszki masy kajmakowej 100 g orzeszków ziemnych nie solonych 2 łyżki miodu Ciemny spód, masa kajmakowa oraz podpieczone orzeszki, warstwa miodu na nich…