Lany chrust - HIT na Tłusty Czwartek - gotowy w 5-10 minut! Bez ciężkiego wyrabiania ciasta!

Helka
Desery
16.02.2020 21:28
Lany chrust - HIT na Tłusty Czwartek - gotowy w 5-10 minut! Bez ciężkiego wyrabiania ciasta!

Lany chrust – Składniki na ciasto: 3 jajka rozmiar M – żółtka i białka oddzielnie 1 opakowanie cukru waniliowego – albo łyżka domowego cukru waniliowego (opcjonalnie łyżka zwykłego cukru plus ziarenka z laski wanilii lub aromat waniliowy) 200 g przesianej przez sitko mąki pszennej (u mnie tortowa typ 450) 150 ml mleka szczypta soli 1 łyżka wódki lub spirytusu (aby tłuszcz zbytnio nie wsiąkał w ciasto, opcjonalnie może to być też ocet) Lane faworki – Dodatkowo potrzebne będą: cukier puder do oprószenia chrustu lanego olej do smażenia garnek do robienia wzorków: rękaw cukierniczy, gruby woreczek lub butelka z otworkiem w nakrętce szczypce lub łyżka cedzakowa do wyciągania chrustu kuchenne ręczniki papierowe do odsączenia lanego chrustu z nadmiaru tłuszczu Smacznego! Takie lane faworki najlepsze są zaraz po usmażeniu – wtedy są chrupiące z zewnątrz, a puszyste w środku (o ile wykorzystacie woreczek z szerokim otworem). Ja zdecydowanie wolę, gdy lany chrust jest nieci grubszy, więc najczęściej tworzę zawijaski z woreczka z uciętym rogiem, którego otwór wynosi minimum 10 mm. Woreczek z ciastem najlepiej odkładać do kubka, dzięki czemu ciasto nie będzie się wylewać z woreczka na blat kuchenny. Ewentualnie można użyć rękawa cukierniczego z tylką o szerokim okrągłym otworze lub wykorzystać w tym celu butelkę z odpowiednio dużą dziurką w korku. W osobnej misce ubić na sztywno białka z dodatkiem soli (tak, że białka nie wypadną po odwróceniu miski do góry nogami). Przepis na lany chrust: Mleko oraz jajka powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki. Jeśli chcecie, by lane chruściki były całkowicie chrupiące, to należy do ich wyciskania użyć woreczka z małym otworem, ale ja osobiście wolę jednak tę wersję z puszystym środkiem. W szerokim garnku lub na patelni rozgrzać olej rzepakowy (tak na ok. 2-3 cm głębokości) do temperatury ok. 180 st. C. Po usmażeniu wyławiać lany chrust za pomocą łyżki cedzakowej i odkładać na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Lane chrusty bardzo szybko się rumienią, więc już po chwili można je obracać na drugą stronę. Gotowe ciasto przełożyć do woreczka z uciętym rogiem (nie robiąc zbyt dużego lub zbyt małego otworu Wystarczy jedynie wymieszać ze sobą składniki i połączyć je z pianą z białek. Za pomocą woreczka wyciskać na gorący tłuszcz fantazyjne kształty, pamiętając, że ciasto podczas smażenia jeszcze trochę urośnie. Do miski z utartymi żółtkami dodać mąkę pszenną wraz z mlekiem i wódką. Lany chrust przepis W smaku chrust lany przypomina nieco smak pączków, a trochę zwykłych faworków, czyli chruścików. W dodatku przepis ten jest tak dziecinnie prosty, że każdy sobie z nim poradzi. Smażyć lane faworki z obu stron na rumiano.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/lany-chrust/