2 czubate łyżki kakao gorzkiego – ok. 30 g 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g gorzkiej czekolady (u mnie 64%) – 1 tabliczka 100 g mlecznej czekolady – 1 tabliczka 200 g masła 1 szklanka mleka (250 ml) 4 jajka rozmiar M 1 szklanka cukru drobnego do wypieków (ewentualnie zwykły) – ok. 220 g 1 opakowanie cukru wanilinowego lub prawdziwego cukru z wanilią (16 g) Składniki na polewę czekoladową (ganache): 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100 g mlecznej czekolady – 1 tabliczka 100 g gorzkiej czekolady – 1 tabliczka *szklanka o pojemności 250 ml Przepis na szybkie ciasto czekoladowe: Jajka ogrzać np. w misce z ciepłą wodą lub odpowiednio szybciej wyciągnąć je z lodówki, by zdążyły nagrzać się do temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Wstawić blaszkę z ciastem na środkowy poziom piekarnika i piec całość z funkcją góra-dół (bez termoobiegu) przez ok. 35-45 minut (do tzw. suchego patyczka – należy uchylić piekarnik, wbić drewniany patyczek w najgrubszą część ciasta i po wyciągnięciu sprawdzić, czy patyczek jest jeszcze wilgotny, czy już suchy; jeśli jest suchy, to można wyłączyć już piekarnik). Proste ciasto czekoladowe często gości na naszym stole, tuż obok mojego słynnego ciasta na oleju z owocami, zwłaszcza wtedy, gdy pojawiają się u nas niespodziewani gości i trzeba coś upiec w mniej niż godzinę. Mianowicie tym, że w klasycznym murzynku do ciasta daje się tylko kakao, zaś w tym cieście dodatkowo czekoladę – u mnie jest to mieszanka czekolady mlecznej i gorzkiej, gdyż wolę bardziej słodkie ciasta. Na dodatek dużym plusem jest to, że jest to tanie ciasto czekoladowe, więc nie wydamy na nie majątku, a uzyskamy sporą blachę czekoladowego ciasta. W tym celu należy w garnuszku lekko podgrzać śmietankę kremówkę i rozpuścić w niej obie czekolady, Masę należy cały czas mieszać, do czasu uzyskania jednolitej polewy z czekolady. Po ostudzeniu ciasto czekoladowe można oblać tradycyjną polewą czekoladową z kakao lub tak jak ja zrobiłam w tym przypadku, kremem ganache. Ubijać jajka z cukrami na wysokich obrotach przez ok. 4-5 minut, do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści, a z jajek powstanie puszysta, jasna masa. Ciasto z powyższego przepisu uwielbiam za kilka rzeczy: za to, że nie wymaga dużego nakładu pracy, robi się je szybko, jest pyszne, wilgotne i puszyste. Do suchych składników (mieszanki z mąki, kakao, proszku do pieczenia i sody oczyszczonej) dodać ubite jajka oraz ostudzoną masę czekoladową i wymieszać całość (za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej), tylko do czasu uzyskania jednolitej masy. Składniki: Składniki na ciasto czekoladowe: 300 g mąki pszennej tortowej – 2 szklanki (nie czubate) Jeśli tylko najdzie Cię ochota możesz poniższy przepis przemienić na ciasto czekoladowe z kremem. Jak widać na załączonych obrazkach, ciasto czekoladowe pięknie wyrasta, więc polecam używać okrągłej formy o średnicy minimum 24 cm. Tak więc nie czekajcie i koniecznie wypróbujcie przy najbliższej okazji mój sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe wilgotne. Zostawić ciasto czekoladowe w uchylonym piekarniku na ok. 15 minut. Ciasto czekoladowe – to jeden z prostych wypieków, tuż obok popularnego murzynka. Można rzec, że w prostocie siła i nawet osoba początkująca w kuchni poradzi sobie z tym ciastem! Ustawić moc palnika na bardzo malutką i powoli roztapiać czekoladę wraz z z masłem. Ciasto czekoladowe z mojego przepisu uda się każdemu!