Doświadczony kucharz zdradził przepis na najlepsze placki ziemniaczane! Sprawdź!

Helka
Obiad
08.02.2020 16:48
Doświadczony kucharz zdradził przepis na najlepsze placki ziemniaczane! Sprawdź!

Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia mała cebulka drobno posiekana dodana do ziemniaczanego farszu – jeśli robię placki na wytrawnie; dodatkowo do tego polecam sos węgierski słodka śmietanka kremówka 30% lub 36%; ewentualnie gęsta kwaśna śmietana i cukier – jeśli robię placki na słodko warto również zaopatrzyć się w kuchenne ręczniki papierowe do odsączenia placków z nadmiaru tłuszczu Poniżej zdjęcia dla bardzo chrupiących placków – tartych na średnich oczkach: A tutaj wersja placków tartych na małych oczkach, które robię najczęściej – i w takiej też postaci wykorzystuję je potem do robienia placków po węgiersku: Zaś jeśli wolicie, by placki ziemniaczane były bardziej miękkie i dobrze się składały na pół, tak jak do placków ziemniaczanych po węgiersku, to wtedy należy zetrzeć ziemniaki na tarce o drobnych oczkach lub zrobić po prostu placki z gotowanych ziemniaków. W wersji na wytrawnie do placków dodaję jeszcze cebulkę, a w wersji na słodko oczywiście pozostaję wierna przepisowi podstawowemu, a placuszki obficie posypuję cukrem i dodaję śmietanę kwaśną lub kremówkę – w zależności jak bardzo naszła mnie ochota na coś słodkiego z ziemniakami w roli głównej ;) Jeśli nie zależy Wam na chrupkości placków, to możecie je zmiksować w blenderze – trzeba się jednak liczyć z tym, że placki z ziemniaków wyjdą dość miękkie. Jeśli zaś chcecie, by placki ziemniaczane wyszły całkowicie chrupiące, to połowę z nich należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a drugą połowę na średnich oczkach. Tak więc – jeśli macie ochotę na pyszne, chrupiące placki ziemniaczane, to wtedy należy ziemniaki koniecznie zetrzeć na tarce o średnich lub dużych oczkach. Jeśli macie ochotę na placki w wersji wytrawnej, to możecie dodatkowo zetrzeć małą cebulkę na tarce o małych oczkach (lub bardzo drobno ją posiekać) i dodać ją do potartych ziemniaków. Ja z reguły robię placki z ok. 500 gramów ziemniaków, ponieważ taka porcja w zupełności wystarczy na naszą rodzinkę. Placki ziemniaczane przepis Przepis na placki ziemniaczane jest tak naprawdę bardzo prosty. Przepis na placki ziemniaczane: Jak zrobić placki ziemniaczane? Placki ziemniaczane można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Następnie za pomocą łyżki nakładać farsz ziemniaczany (u mnie jedna lekko czubata łyżka na jednego placka), delikatnie uklepując go na płasko, tworząc placuszki ziemniaczane. Po usmażeniu się na rumiano jednej strony, należy przerzucić placek na drugą stronę, najlepiej za pomocą płaskiej łopatki kuchennej i smażyć dalej do zarumienienia. Wtedy placki wychodzą miękkie w środku, ale z chrupiącą koronką na obrzeżach placka. Jednak jeśli nie chorujemy i zdrowie nam dopisuje, to od czasu do czasu możemy się pokusić o takie placki z ziemniaków. ;) Wracając jednak do tematu, jak zrobić chrupiące placki z 1 kg ziemniaków, to lista składników jest następująca. Jeśli masz ochotę na placki ziemniaczane tradycyjne, to gorąco zachęcam do wypróbowania mojego poniższego przepisu. Czasami wybieram śmietankę kremówkę 30% lub 36%, a innym razem wybieram gęstą kwaśną śmietanę – w zależności na co mam w danym momencie ochotę. Czasami niektórzy mnie pytają, jak zrobić placki ziemniaczane z 1 kg ziemniaków? Placki ziemniaczane, częściej określane przez nas jako placki kartoflane, to jedne z naszych ulubionych dań. Czasami jednak, zwłaszcza zimową porą, gdy na dworze wieje chłodem, lubimy zjeść placki ziemniaczane wytrawne, które dodatkowo będą rozgrzewające. Składniki na masę do placków ziemniaczanych: ok. 0,5 kg ziemniaków (cienko obranych) 1 łyżka mąki pszennej (płaska) 1 jajko rozmiar M szczypta soli No a na młodszą to jeszcze nie ten czas, by wcinała placki ziemniaczane Potarte ziemniaki odstawić na bok na ok. 5 minut. Oczywiście można zrobić zdrowszą ich wersję, czyli placki ziemniaczane z piekarnika. Wlać na nią olej rzepakowy i powoli rozgrzać na średnim płomieniu. Te z poniższego przepisu są pyszne i chrupiące, więc ciężko im się oprzeć i nie znam chyba osoby, której by one nie smakowały. Po usmażeniu układać placuszki na kuchennym ręczniku papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Wystarczy kilka ogólnodostępnych składników, jak ziemniaki, mąka pszenna, jajo oraz szczypta soli, by stworzyć najlepsze pod Słońce placki ziemniaczane. Ważne jest też, by patelnia była dobrze rozgrzana dzięki czemu placki będą się smażyć, a nie ‘gotować’. Smażyć je z obu stron na rumiano. Placki z poniższego przepisu to tradycyjna receptura mojej Babci, dlatego ten przepis jest najlepszy! :)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/placki-ziemniaczane/