Szynka wieprzowa z szynkowara wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Potrzebne składniki 1 kg szynki wieprzowej bez kości 200 g wędzonego boczku 15 g soli peklowej lub zwykłej 1 szczypta czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki rozmarynu 2 liście laurowe 1 duży ząbek czosnku 70 ml wody 1 łyżka żelatyny w proszku Dodałem żelatynę rozpuszczoną w wodzie do masy mięsnej, dodałem też czosnek przeciśnięty przez praskę i wyrobiłem, ugniatając znów około 10 min. W szynkowarze umieściłem woreczek do gotowania i wypełniłem go masą mięsną, dokładnie uciskając, partiami – tak by pozbyć się powietrza ze środka. Zamknąłem szynkowar i gotowałem w nim mięso przez około 2,5 godziny w temp. 80-90 stopni. Ufff można wcinać 🙂 Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Może nie robi się takiej szynki z szynkowara szybko, ale skomplikowane to za bardzo nie jest. Łącznie: 1 d 15 godz. Ilość porcji 8 i więcej osób 5 from 3 votes Szynka wieprzowa z szynkowara Warto zainwestować w szynkowar i wyrabiać pyszne, domowe wędliny samemu w domu. Zostawiłem w lodówce na 24 godziny by się zamarynowało. No i wiemy co jemy, bo nie ma tam konserwantów, ulepszaczy, a mięso nie jest szprycowane wodą, by puchło i było cięższe. Ja najbardziej lubię tę galaretkę, która się tworzy na około. Po ugotowaniu wstawiłem szynkowar do miski z zimną wodą, by ostudzić mięso. Idealna szynka na kanapki, a pewnie i samą będziecie wcinać – zapewniam. Następnie, po ostudzeniu, wstawiłem cały pojemnik do lodówki na 12 godzin.