Przepis pochodzi z bloga Minimalistbaker.com Składniki: 250 g mielonego indyka (kurczaka lub wołowiny) 1 mała cebula biała lub czerwona 3 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów w zalewie 1 puszka fasoli ½ szklanki soczewicy 2 garści jarmużu 1 łyżeczka oregano świeżego lub suszonego 1 łyżeczka bazylii świeżej lub suszonej 2 łyżki oleju 2 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki świeżej siekanej natki pietruszki Łatwe Liczba porcji: 2 Liczba kalorii: 251 (1 porcja) Jednogarnkowa zupa toskańska Jednogarnkowa zupa toskańska to świetne rozwiązanie na niekłopotliwy posiłek. Możecie też z niego zrezygnować i dodać zamiast niego więcej fasoli, albo soczewicy – to zupa toskańska w wersji wegetariańskiej. A propos soczewicy – to warzywo, które pęcznieje i wchłania wilgoć, dlatego nasza jednogarnkowa zupa następnego dnia zrobi się gęsta i trzeba ją będzie rozrzedzić wodą lub bulionem. Wysyp na niego cebulę, lekko posól, zmieszaj i smaż przez 4-5 minut aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Z natury rzeczy jednogarnkowe dania są niekłopotliwe w przygotowaniu, bo tylko wrzucasz składniki i mieszasz, a na koniec jest też znacznie mniej zmywania. Dodaj mięso, rozdrobnij szpatułką na małe kawałki i smaż aż zbrązowieje (4-5 minut). Zupę toskańską można bezpiecznie przechowywać w lodówce do 4 dni (w temperaturze poniżej 5 stopni). Wlej pomidory z zalewą oraz ze 2 szklanki wody (lub bulionu). Rozgrzej w rondu 2 łyżki oleju. Wsyp do niej pół szklanki soczewicy, zamieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. Jednogarnkowa zupa toskańska jest prosta, bardzo aromatyczna i sycąca. Zagotuj, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 15 minut. Zupa toskańska gotowa jest do podania.