Makowiec

Karol
Ciasta
24.12.2017 10:03
Makowiec

Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Makowiec wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Łącznie: 1 godz. 20 min. Makowiec Potrzebne składniki 1 puszka maku na makowiec z bakaliami 4 szklanki mąki 200 ml mleka 150 g margaryny 6 jajek 50 g drożdży 6 łyżek cukru 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu 1 cukier wanilinowy skórka pomarańczowa (orzechy, miód) Mam w nosie dietę, mam wolne od zmagania się z wagą, a koniecznie na święta musi być coś z makiem – podobno na pieniądze. Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz krótko wyrabiamy, dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy każdą z nich na prostokąt. Sposób wykonania Drożdże z mlekiem i 2 łyżkami cukru rozrabiamy i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie ubijamy pianę z 4 białek z dodatkiem cukru wanilinowego. Szczerze to możecie w ogóle luzu nie zostawiać ale owińcie je dość szczelnie i najlepiej podwójnie, bo papier lubi się rozejść i wtedy Wam cisto popęka. Tak więc mój prezent dla Was – przepis na pyszny, wilgotny, pełen aromatu świątecznego makowiec. Masę makową mieszamy z pianą z białek. Robię go dzisiaj i specjalnie dwa na raz, bo może do świąt jeden zostanie. Obkładamy masą, zostawiając po 2-3 cm z każdej strony wolnego miejsca.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kosapopatelni.pl/makowiec/