Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tort gruszkowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Bita śmietana 400 ml śmietany 30-36% (dobrze schłodzonej) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao 1 cukier wanilinowy Masa gruszkowa 2 gruszki (spore) 1 łyżka miodu 2 goździki 1 szczypta cynamonu sok z połowy cytryny 1,5 łyżeczki galaretki cytrynowej Do nasączenia 3/4 szklanki przegotowanej i wystudzonej wody dowolny alkohol wysokoprocentowy (u mnie szkocka) trochę soku z cytryny Przepraszam za jakość zdjęcia ale robione na szybko, po ciemku – i tak cud, że udało się cyknąć fotkę zanim się na niego nie rzucili. No i to, że nie na ciężkim kremie, ale na bitej śmietanie już sprawiło, że było to ciasto dające się strawić. Pomysł jak zwykle powstał na winie czyli co się nawinie, a że były w domu gruszki to stwierdziłem, że czemu nie. Potrzebne składniki Biszkopt już napisałem jak się robi więc nie ma co się powtarzać – przepis znajdziesz tutaj: Biszkopt, który zawsze wychodzi – przepis podstawowy Nie potrafię i już, widać na cukiernika się nie nadaję. Podzieliłem na pół i do połowy wsypałem cukier wanilinowy (możecie użyć olejku, lub ekstraktu wanilii), a do drugiej połowy kakao. Zmiksowałem ją na sztywno dodając pod konie partiami cukier puder. Sposób wykonania Zacząłem od upieczenia biszkoptu, który wystudziłem i podzieliłem na trzy równe blaty. Wyjdzie z tego gęsta masa bo gruszki prawie całkiem się rozpadną. Dolny blat nasączyłem dokładnie i wyłożyłem na niego masę gruszkową wyrównując. Na brzegi i wierzch nałożyłem warstwę bitej śmietany kakaowej. Tort oczywiście należy wstawić do lodówki, zanim podamy go na stół i schłodzić. Dodałem miód sok z cytryny, goździki, cynamon i trochę wody i dusiłem co jakiś czas mieszając. Gdy już masa była letnia zabrałem się za bitą śmietanę. Jak na tort to całkiem lekkie.