Klasyczny omlet francuski

Pati

Śniadania

25.01.2020 8:34

Klasyczny omlet francuski

przepis z cyklu ABC w kuchni, jeden z podstawowy przepisów na śniadanie, który wielu z Was na pewno bardzo lubi. Następnie wlewamy na nią jajka, rozprowadzając je równomiernie na całej patelni (najlepiej użyć oczywiście patelni do naleśników, ale każda inna teflonowa również się sprawdzi). Proponuję Wam najbardziej podstawowy przepis na jeden duży omlet lub dwa małe (u nas wystarczyło na śniadanie dla dwojga). Jest to szczególnie ważne kiedy w grę wchodzi przygotowanie śniadania (zwłaszcza zimą kiedy każda minuta w łóżku jest taka cenna). Po chwili składamy omlet na pół (w tym momencie przed złożeniem możemy dorzucić dodatki jeśli chcemy). 😀 Klasyczny omlet francuski Składniki: 2 jajka 1 łyżka zimnej wody szczypta soli 2 łyżki masła posiekana drobno natka pietruszki Na koniec omlet smarujemy pozostałym masłem i posypujemy natką pietruszki oraz ewentualnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Kiedy spód zacznie się ścinać, delikatnie łopatką przesuwamy surową masę ku brzegom patelni równocześnie delikatnie przechylając patelnię, żeby ułatwić sobie zadanie. Aby go urozmaicić możecie dodać do jajek starty ser lub zioła, albo podczas smażenia, przed złożeniem, włożyć do środka plasterki sera, czy szynki.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/sniadania/klasyczny-omlet-francuski