Zupa koperkowa na zasmażce

Pati
Zupy
25.01.2020 8:32
Zupa koperkowa na zasmażce

Zupa koperkowa na zasmażce Składniki: mały kawałek wędzonego żeberka lub innego mięsa z kością 1 większa marchewka 1 pietruszka 1/2 małego selera 3-4 liście laurowe duży pęczek koperku łyżka masła 125 g pokrojonego w małą kostkę wędzonego boczku łyżka smalcu 2-3 łyżki mąki sól Grzanki francuskie: 1/2 bułki paryskiej (weki) pokrojonej na kromki 2 jajka 125 ml mleka płaska łyżka mąki masło klarowane/olej do smażenia sól Każdą kromkę bułki paryskiej moczymy z obu stron w mleku z jajkiem i smażymy na średnim ogniu z obu stron na brązowo. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy na nią starte warzywa i liście laurowe. Gotową zasmażkę dodajemy do zupy i dobrze mieszamy (uwaga zasmażka jest bardzo gorąca, a w momencie dodawania do zupy może pryskać). Na koniec do zupy dodajemy drobno posiekany koperek i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy około dwie łyżki masła klarowanego/oleju. Zupa koperkowa na zasmażce to niewątpliwie jedna z najsmaczniejszych zimowych zup. Gotujemy na średnim ogniu około 1 godziny. Pozostawiamy do zagotowania, po czym zmniejszamy ogień na średni, żeby woda tylko delikatnie bulgotała. Później dodajemy mąkę i również dokładnie mieszamy, tak żeby nie było grudek. Kiedy ten się roztopi dodajemy mąkę i mieszamy aż zasmażka zbrązowieje. Całość solimy, na początku około łyżką soli. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/zupy/zupa-koperkowa-na-zasmazce