Spaghetti bolognese 2 duże porcje Składniki: - około 250 g makaronu spaghetti (około pół opakowania) - 500 g mielonego mięsa (najlepiej wieprzowo-wołowego) - 500 ml passaty pomidorowej - 1 duża marchewka - 2 ząbki czosnku - świeża papryczka chili - po łyżeczce suszonego oregano i bazylii (ja użyłam świeżych ziół więc dodałam ich więcej) - łyżka oliwy z oliwek - pieprz - sól Do podania: - świeżo mielony pieprz - tarty parmezan (lub inny podobny twardy ser) Nie mam pojęcia dlaczego jeszcze nie wrzuciłam jeszcze tego przepisu na mojego bloga 😉 Oryginalny przepis na ten makaron zawiera dużo warzyw (marchew, pietruszka, seler naciowy) i czerwone wino, a sos dusi się na małym ogniu przez minimum 2 godziny. Spaghetti bolognese to jedna z ulubionych potraw mojego chłopaka ;D W związku z czym pojawia się dość często na naszym stole. Makaron odcedzamy w taki sposób, aby została nam około szklanka wody w której się gotował. Wszystko smażymy, co jakiś czas mieszając, na średnim ogniu, aż odparuje cała woda, około 15 minut. Jeśli nasz sos za bardzo zgęstnieje podczas duszenia, pod koniec dodajemy do niego kilka łyżek wody w której gotowaliśmy makaron. Całość zalewamy passatą pomidorową, przykrywamy i dusimy przez około 30 minut. Na patelce rozgrzewamy oliwę z oliwek.