Piersi z kurczaka w sosie z dwóch rodzajów papryk i szpinaku FIT

Martyna
Obiad
23.01.2020 19:59
Piersi z kurczaka w sosie z dwóch rodzajów papryk i szpinaku FIT

Składniki: – 500g piersi z kurczaka/indyka – 300-400g marynowanej papryki (czerwonej) – 2 czerwone papryki – 2 garści szpinaku baby – 70ml śmietanki 30% (lub śmietany 18%) – 50ml bulionu warzywnego lub wody – 1 cebula – 1 łyżka oliwy – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej – szczypta chili – sól, pieprz Dodatkowo: ryż, sezam do posypania Obie papryki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – skórką do dołu i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Kurczaka obsmażamy na patelni, gdy już będzie gotowy – ściągamy go z patelni. Po upieczeniu od razu przekładamy je do woreczka strunowego lub rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 10 minut. Szpinak kroimy w paski lub pozostawiamy całe listki i dodajemy na patelnię, mieszamy. Dzięki użyciu dwóch rodzajów papryk – marynowanej i pieczonej do przygotowania sosu, uzyskujemy niesamowitą kompozycję słodko-słonych smaków. Mięso kroimy w kostkę, a w małej miseczce łączymy oliwę, paprykę słodką i chili, sól oraz pieprz. Dodajemy sos paprykowy i dusimy pod przykryciem 5-8 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/piersi-z-kurczaka-w-sosie-z-dwoch-rodzajow-papryk-i-szpinaku/