Mam nadzieję, że skusicie się na nie i że będzie Wam smakowało równie mocno jak nam 🙂 1 op. herbatników maślanych 1 op. herbatników kakaowych (lub takich całkiem ciemnych, jak u mnie) 4 szkl. Udostępnij Zapisz Za ciastami składającymi się głównie z masy śmietanowej, jak wiecie, nie przepadam, a, że ostatnio robiłam dla moich bliskich właśnie takie śmietanowe ciasto, teraz przyszła kolej na coś typowo dla mnie (choć smakowało wszystkim :D). mleka 3 op. budyniu bananowego bez cukru 7 łyżek cukru 200 g masła 4-5 bananów 2 op. galaretki bananowej Do dużego rondelka wlewamy 3 szklanki mleka. Dopatrzyłam się w nim tylko jednego mankamentu, banany po jakimś czasie ciemnieją, dlatego Wam radzę skropić je niewielką ilością soku z cytryny – może pomoże 🙂 Banany kroimy na plasterki (można skropić je niewielką ilością soku z cytryny, by nie ciemniały). Dajemy 1/4 część masy, plasterki bananów oraz herbatniki kakaowe. Wykładamy ostatnią część masy, rozkładamy plasterki bananów, całość zalewamy tężejącą galaretką. Tak naprawdę zdjęcia nie oddają jego uroku, na żywo jest jeszcze ładniejsze. Na dnie blaszki (20x20cm lub nieco większej) rozkładamy herbatniki maślane. Rozprowadzamy na nich 1/4 masy budyniowej. Wykładamy warstwę herbatników kakaowych, lekko wciskamy je w masę.