PRZEPIS NA CHLEBEK BANANOWY - 4 jaja - 3 banany dojrzałe - 300 g mąki pszennej uniwersalnej - 2 łyżki płatków owsianych - 200 ml oleju rzepakowego - 4 łyżki mąki migdałowej (zmiksowane na pył migdały) - 10 g mielonego cynamonu - dwie łyżki ksylitolu ( jeśli lubisz słodkie ciasta dodaj 4 łyżki cukru) - dwie łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: - w misie robota umieść olej, jaja i dwa posiekane banany; całość ucieraj trzepaczką aż masa mocno zbieleje, u mnie to około 8-10 minut; - ciągle ucierając dodaj ksylitol/cukier, cynamon, mąkę migdałową, mąkę pszenną i sodę - u mnie w piekarniku 1 godzina 15 minut temp. 170 stopni C. Pierwsze 40 minut grzanie dół, reszta czasu: grzanie dół + termoobieg. - po upływie czasu pieczenia, wyciągam ciasto z piekarnika, odstawiam na 3 minuty, i wyjmuję z keksówki, układam na kratce (najlepiej zrobić to wyjmując- ciągnąc za papier do pieczenia, wtedy bez problemu ciasto wyjmiesz z keksówki). Miąższ jest sprężysty, świeży, dzięki dodatkowi bananów ciasto nie jest suche, chlebek robię na oleju rzepakowym dzięki czemu też jest długo świeży, nie zsycha się. Są proste do zrobienia, nie dodaje się do nich cukru, lub bardzo symbolicznie, są sprężyste, bardzo aromatyczne, nie zsychają się i są zdecydowanie zdrowszą alternatywą dla wszelakich ciast z kremami. Ciacho polecam Wam serdecznie z całego serca, podstawa to dojrzałe banany, nie próbuj go robić z takich świeżych jeszcze żółto- zielonych, te są bez smaku i są niesłodkie. Dla mnie chlebek bananowy nie może być za słodki, dlatego na cały chlebek dodaje dwie łyżki ksylitolu i tyle. Chlebek bananowy z tego przepisu nie jest zakalcowaty, nie jest też mokrym ciastem.