Karnawałowe róże - idealnie kruche

Weronika

Ciasta

25.01.2020 8:30

Karnawałowe róże - idealnie kruche

Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 1 godzinę - ciasto rozwałkowywać porcjami bardzo cieniutko na grubość 1 mm, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką - z ciasta wykrawać krążki różnej wielkości ( u mnie 7 cm, 6 cm i 4,5 cm). Składniki na 12 sztuk: 125 g mąki ( u mnie orkiszowa jasna) 2 żółtka 1 łyżka spirytusu/wódki 1,5 łyżki gęstej śmietany olej do smażenia cukier puder po posypania dżem Przygotowanie: - składniki na ciasto wymieszać i zagnieść robotem lub ręcznie. Usmażone róże wyjmować przy pomocy drucianej łyżki lub 2 patyczków i układać na papierowym ręczniku celem odsączenia nadmiaru tłuszczu - wystudzone róże posypać cukrem pudrem i na środek nałożyć porcję dżemu Miejsce sklejenia można posmarować delikatnie białkiem lub wodą (by się nie rozklejały po usmażeniu) i mocno nacisnąć palcem, by zlepić krążki - róże smażyć z obu stron na złoty kolor. Robi się je z 3-5 krążków ciasta, które skleja się razem i smaży podobnie jak faworki w głębokim tłuszczu. Wielokrotnie składać je, wałkować i wybijać wałkiem tak długo, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Wkładać na rozgrzany olej do temperatury 180* na odwrót, czyli najmniejszym krążkiem do dołu.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2020/01/karnawaowe-roze-idealne.html