Na lekką wersję wegeteriańską zapraszam tutaj Ogórkowa w jesiennej odsłonie na żeberkach z dodatkiem chrupącej bagietki może stanowić samodzielne danie obiadowe.około 500 g żeberek2 grzbiety z kurczaka - opcjonalnie5 kiszonych ogórkówokoło 3/4 szklanki wody z ogórków1 łyżka masła3-4 ziemniaki2 marchewki1 pietruszkakawałek seler i pora2 listki laurowe3-4 ziarenka ziela angielskiegosól, pieprzkoperek150 ml kwaśnej śmietanyPrzygotowanie: żeberka umyć, pokroić na mniejsze kawałki, dołożyć mięso z kurczaka zalać zimną wodą i gotować około 1, 5 godziny do miękkości żeberek. Dzisiejszą przygotowałam na wieprzowych żeberkach, swojskich ogórkach kiszonych, z ziemniakami z dodatkiem warzyw i zabieliłam kwaśną śmietaną. Warzywa gotować 15 minut do miękkości w międzyczasie ogórki zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej i przesmażyć na łyżce masła.