Tarta cytrynowa

Karolina
Ciasta
21.01.2020 14:02
Tarta cytrynowa

Przekonajcie się sami, z kawałkiem tarty cytrynowej przy boku 😊 Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki 140 g masła 1 czubata łyżka cukru pudru 2 żółtka (z białek możecie zrobić bezy migdałowe) Cukier, masło sok i otartą skórkę z cytryny umieszczam w misce, którą wkładam do trochę większego garnka z niewielką ilością wody (kąpiel wodna). ¾ szklanki cukru 150 g masła 2 cytryny (sok i otarta skórka) 3 jajka 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalewam niewielką ilości zimnej wody i odstawiam, żeby napęczniała. Na koniec możecie przygotować glazurę, chociaż osobiście uważam, że jest za słodka i zbędna 😊 Glazura: 2 łyżki cukru 2 łyżki ciepłej wody. Tarta cytrynowa rodem z Francji (przepis zaczerpnęłam z mojej magicznej książki Najlepsze przepisy…) doskonale wpasuje się w klimat najnowszej powieści Jakuba Małeckiego Horyzont. Na koniec dodaję żelatynę, mieszam z masą i ściągam miskę z garnuszka. Skórka otarta z cytryny 1 szczypta soli Uwaga: szklanka pojemności 200 ml Wszystkie składniki wkładam do miski i zagniatam ciasto. Ubijam dalej krem, aż zrobi się lekko gęsty (jak ubite jajka z cukrem). Blaszkę przekładam bezpośrednio z zamrażarki do piekarnika i piekę 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni. Doskonała lektura, chociaż muszę powiedzieć, że dla mnie trochę za mało klimatu charakterystycznego dla Jakuba Małeckiego, który urzekał mnie w poprzednich powieściach. Krem odstawiam na 5 minut do przestygnięcia, a następnie wylewam na ciasto. Pozostawiam do zastygnięcia na około 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.slodkisentyment.pl/tarta-cytrynowa/