Domowy hummus (wersja uproszczona) z suszonymi pomidorami

Agnieszka
Przekąski
21.01.2020 17:31
Domowy hummus (wersja uproszczona) z suszonymi pomidorami

200 g ugotowanej ciecierzycy sok z połowy cytryny 3-4 łyżki oleju lub oliwy (ja daje olej lniany) płaska łyżeczka kuminu (kmin rzymski) pół łyżeczki soli łyżeczka słodkiej papryki 6-8 suszonych pomidorów odrobina wody jeśli konsystencja będzie za gęsta Ja w domu przygotowuję jeszcze bardziej uproszczoną wersję tej pasty ale w różnych wariantach smakowych. Gotowy hummus przechowujemy w lodówce w szczelnym pojemniku nie dłużej niż 3-4 dni. Jeśli konsystencja będzie za gęsta i składniki nie będą się chciały dobrze zblendować dodajemy odrobinę wody i znów ucieramy. Tradycyjny hummus jest przygotowywany z ciecierzycy, pasty sezamowej tahini, soku z cytryny, czosnku i przypraw. Hummus staje się coraz bardziej popularnym dodatkiem do chleba w naszym kraju.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://surowkowezycie.blogspot.com/2020/01/domowy-hummus-wersja-uproszczona-z.html