200 g ugotowanej ciecierzycy sok z połowy cytryny 3-4 łyżki oleju lub oliwy (ja daje olej lniany) płaska łyżeczka kuminu (kmin rzymski) pół łyżeczki soli łyżeczka słodkiej papryki 6-8 suszonych pomidorów odrobina wody jeśli konsystencja będzie za gęsta Ja w domu przygotowuję jeszcze bardziej uproszczoną wersję tej pasty ale w różnych wariantach smakowych. Gotowy hummus przechowujemy w lodówce w szczelnym pojemniku nie dłużej niż 3-4 dni. Jeśli konsystencja będzie za gęsta i składniki nie będą się chciały dobrze zblendować dodajemy odrobinę wody i znów ucieramy. Tradycyjny hummus jest przygotowywany z ciecierzycy, pasty sezamowej tahini, soku z cytryny, czosnku i przypraw. Hummus staje się coraz bardziej popularnym dodatkiem do chleba w naszym kraju.