mała cebula czerwona, 1 szt. mała musztarda francuska, 2 łyżki przecier pomidorowy, 1 łyżka koperek świeży, 1 pęczek ostra papryka, szczypta pieprz kolorowy świeżo mielony, do smaku sól (opcjonalnie) – uwaga: filety bywają mocno słone! filety śledziowe a’la Matjas w oleju, 4-5 szt. ogórek konserwowy, 3 szt. cebula biała, 1 szt. ułożony warstwowo Filety śledziowe osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru oleju, kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do miski. Wykonanie Filety śledziowe osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru oleju, kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do miski. Do pokrojonego śledzia dodajemy musztardę francuską, przecier pomidorowy, pokrojony koperek, szczyptę ostrej papryki, delikatnie pieprzymy i dokładnie mieszamy. Na cebuli wykładamy pokrojone w kosteczkę ogórki i koleją warstwę, tym razem drobno pokrojonej czerwonej cebuli.