Beza (składniki powinny być w temperaturze pokojowej) białka, 6 szt. (z dużych jajek, z małych 7 szt.) sól, szczypta drobny cukier do wypieków, 300 g mąka ziemniaczana, 1 łyżeczka sok z cytryny, 1 łyżeczka Krem śmietana kremówka, 150 ml (schłodzonej) serek mascarpone, 250 g cukier puder, 3 łyżki beza może popękać, a jej środek lekko zapaść się do środka tworząc zagłębienie na krem *bezę można upiec dzień wcześniej, a kremówkę i owoce wyłożyć najlepiej na ok godzinkę przed podaniem Pieczemy ok 1 godz. 45 min. do 2 godzin (czas i temperatura pieczenia zależy od piekarnika, powinniśmy otrzymać jasną, chrupiącą z zewnątrz i piankową w środku bezę). Dodatkowo owoce, świeże lub mrożone (ulubione – u mnie truskawki, maliny i borówki + kilka listków świeżej mięty) Wykonanie bezy Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Smacznego 😉 Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu Beza z poniższego przepisu jest chrupiąca na zewnątrz, piankowa i delikatna wewnątrz. Wykładamy na niego masę bezową i formujemy wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Doskonały sposób na wykorzystanie białek pozostałych często z innych wypieków. Na papierze rysujemy okrąg o średnicy ok 22 cm (najłatwiej odrysować go od talerza).