Wykonanie Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach (1-2 ziemniaki można zetrzeć na większych oczkach). Składniki Porcja na ok 12 szt. ziemniaki, 1 kg jajka, 2 szt. cebula, 2 szt. mąka, 2-3 łyżki sól i pieprz, do smaku olej, do smażenia Na słodko natomiast podaje się je najczęściej z cukrem i śmietaną lub twarogiem, a także z konfiturami czy musami owocowymi. Można je jeść na ciepło i na zimno, lubiane przez dorosłych i dzieci 😉 W wersji na słono mogą być podawane z gulaszem lub z różnego rodzaju sosami, kwaśną śmietaną czy gzikiem. Następnie obieramy cebule i również ścieramy na tarce na małych oczkach. Masę ziemniaczano-cebulową odciskamy z nadmiaru soku (można wylać ją na gęste sitko i chwilę odsączyć nad miską).