Pierwszy, główny przepis na kisiel zawiera owoce, które mają duże pestki, czyli takie pestki, które można z łatwością usunąć i zrobić kisiel z kawałkami owoców. Czytaj dalej a zobaczysz jakie to proste i jakie pyszne! - idealne proporcje oraz propozycje miksów owoców - odpowiedzi na wszelkie pytania dotyczące szykowania kisielu - dwa sposoby na kisiel z kawałkami owoców oraz kisiel aksamitny Obiecałam też pokazać, jak robię kisiel gładki bez pestek, za to z wykorzystaniem owoców, które posiadają pestki drobne, takie które mogą przeszkadzać podczas jedzenia kisielu (pestki z kiwi czy truskawek do takich nie należą :) Kisiel domowy Aby zrobić domowy kisiel z kawałkami owoców, przygotuj sobie dwie pełne szklanki, czyli 400 gramów owoców. Dokładnie tak samo, ale bez potrzeby przecierania owoców można też śmiało zrobić taki domowy kisiel z soku z owoców. Mój przepis na kisiel domowy jest super uniwersalny i możesz z niego zrobić kisiel z użyciem dowolnych owoców. Kisiel domowy z ugotowanych i przetartych przez sitko owoców polecam szykować z owoców, które mają małe pestki. Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska - 2 szklanki owoców - około 400 g (truskawki, wiśnie, morele, borówki...) - 2,5 szklanki wody - 625 ml - 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej - 2 łyżki cukru Kisiel Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Składniki: - 2 szklanki owoców - około 400 g (porzeczki, maliny, agrest...) - 2 szklanki wody - 500 ml - 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej - 2 łyżki cukru Owoce już bez szypułek i ogonków umyj i przełóż do małego garnka. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1100 ml kisielu z kawałkami owoców. Potrzebujesz zatem 500 ml soku z dowolnych owoców (w razie potrzeby z odrobiną cukru). Otrzymasz wówczas gładki, aksamitny kisiel z samego soku i miąższu z owoców. Taki sok zagotuj i postępuj dalej tak samo, jak z kisielem z owoców drobno pestkowych. Porada: Jeśli używasz w swoim kisielu bardzo słodkich owoców, jak dojrzałe brzoskwinie, banany lub słodkie jabłka, to możesz dać mniej cukru lub pominąć cukier w przepisie. Drugi przepis będzie się składał z owoców drobno pestkowych, które należy przetrzeć przez sitko. Ustaw średnią moc palnika i czekaj, aż woda z owocami zacznie się gotować a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj całość około 10 minut. Ustaw średnią moc palnika i czekaj, aż woda z owocami zacznie się gotować a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj całość około 15 minut. Czy w waszym domu rodzinnym, również rozcieńczało się kisiel z wodą i podawała do picia zamiast kompotu? Powstaje nam pyszny kisiel z kawałkami owoców. Mieszaj kisiel jeszcze przynajmniej minutę lub dwie, aż kisiel ponownie się zagotuje i zgęstnieje. Kierowałam się tutaj nie smakiem, pochodzeniem, czy też kolorem owoców a tym, czy dane owoce mają pestki duże, czy małe. Do garnka wlej dwie szklanki wody z kranu, czyli 500 ml wody. Kisiel z owoców drobno pestkowych Mieszaj kisiel jeszcze przynajmniej dwie minuty, aż kisiel ponownie się zagotuje i zgęstnieje. Po przecedzeniu i odciśnięciu owoców otrzymałam równo 500 ml mocnego soku z lekkim miąższem. Dokładnie wymieszaj skrobię w wodzie i od razu wlej do garnka z lekko gotującymi się owocami. Dokładnie wymieszaj skrobię w wodzie i od razu wlej do garnka z lekko gotującym się sokiem. Gładki kisiel bez kawałków owoców i pestek jest już gotowy. W przypadku tego kisielu zalecam dodać cukier, ponieważ owoce z drobnymi pestkami są zazwyczaj dość kwaśne. Kisiel Zobacz jak zrobić najlepszy domowy kisiel.