Liczba porcji: 1000 ml musu Kaloryczność kcal: 290 w 100 ml musu Dieta: bezglutenowa, wegetariańska - 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % - 250 g - 250 g serka mascarpone - 2 tabliczki gorzkiej czekolady - 200 g - 2 łyżki cukru Jeśli więc chcesz, by mus czekoladowy był jeszcze lżejszy, to pomiń w przepisie krem mascarpone i roztopioną gorzką czekoladę dodaj do ubitej śmietanki. Na zdjęciach mus czekoladowy udekorowałam truskawkami i odrobiną roztopionej gorzkiej czekolady, która została na dnie garnuszka po roztapianiu jej w kąpieli wodnej. Robię tak dość często, gdy kończy mi się jedna śmietanka i wiem, że nie starczy mi jej do przepisu :) Do ubitej śmietanki dodaj krem mascarpone z gorzką czekoladą i wymieszaj całość. Szklanka śmietany kremówki powinna się już chłodzić w lodówce, w wysokim naczyniu. Dobrej jakości czekoladę gorzką roztop w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. W taki sposób roztapiam czekoladę w kąpieli wodnej. Na 20 minut przed szykowaniem musu naczynie ze śmietanką umieść w zamrażalniku. Mój mus nie jest jak lekka pianka z kąpieli w wannie. W ciągu kilku minut czekolada jest idealnie płynna, nie za gorąca i nie przypalona. Mus czekoladowy Prosty do zrobienia, pyszny mus czekoladowy, który zrobisz tylko z czterech składników. Śmietankę kremówkę 30 % lub 36 % przechowuj mocno schłodzoną w lodówce. Możesz wsypać całość od razu i miksować do napuszenia i zgęstnienia oraz całkowitego rozpuszczenia się cukru w kremie. Ustawiam najniższe obroty i w kilka sekund mój mus czekoladowy ma idealną konsystencję. Śmietanki 36 % nie trzeba dodatkowo schładzać w zamrażalniku. Mus czekoladowy należy po zrobieniu trzymać w lodówce. Śmietankę 30 % polecam już dodatkowo przymrozić przed ubijaniem w zamrażalniku.. Idealny do przełożenia tortu oraz deserów w pucharkach i wyciskania ozdób z rękawa cukierniczego. W krócej niż jedną minutę powstanie Ci aksamitny, gęsty krem czekoladowy. Taki mus nada się też jako warstwa do tortu oraz do wyciskania ozdób na torty i ciasta. Dwie tabliczki gorzkiej czekolady połamałam na mniejsze kawałki i umieściłam w niewielkim garnuszku. 250 gramów śmietanki słodkiej (rzadka śmietanka kremówka) to 250 ml, czyli jedna szklanka śmietanki. Może Ci bardziej przypominać dobrze napowietrzony krem czekoladowy lub deser czekoladowy o strukturze musu. Możesz też wymieszać ze sobą śmietankę słodką 30 % ze śmietanką 36 %. Śmietanka powinna być sztywna i puszysta a cukier całkowicie w niej rozpuszczony. Jeśli sięgniesz po śmietankę 36 %, to zapewne ubije się ona znacznie szybciej niż ta 30 %.